2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az égi városból figyeli tovább a fejleményeket a fenntartható megoldások brazil úttörője

83 éves korában meghalt Jaime Lerner brazil építész, akit a zöldváros atyjaként is emlegettek. Mindenre volt egy frappáns ötlete, legyen szó az utcákat elborító szemétről, a zöld területek hiányáról vagy a tömegközlekedésről. Nem ismert lehetetlent: ragaszkodott hozzá, hogy „a város nem egy probléma, a város maga a megoldás”.

Az építész három cikluson át volt Curitiba polgármestere, és ezalatt megreformálta a nagy területű település közlekedését és kialakította zöld felületi rendszerét – írta meg a Telex.

A brazil város árterületen fekszik, amit Lerner előnyként kezelt:

az árterületeket nem gátakkal zárta körbe, hanem városi parkokként tekintett rájuk.

Mivel ekkora területen a fűnyírás megfizethetetlen lett volna, kontrollált módon, „városi birkákkal” legeltette azt, a birkák gyapjából befolyó pénzt pedig gyermekalapítványokra fordította. A szeméttel borított nyomornegyedek megtisztítására ösztönző programot indított: a bezsákolt hulladékot élelmiszerre vagy közlekedési jegyekre lehetett beváltani.

Lerner azt vallotta, hogy egyik közlekedési eszköz sem jobb a másiknál, de kombinálni kell azokat a fenntarthatóság jegyében. A fejlesztések terén a trolibuszhálózatra voksolt, amelyet sajátos, üvegből és acélból épített megállók tettek a metróhoz hasonlatossá.

Forrás: Shiran De Silva/youtube.com

A várostervezők 1996-os isztambuli kongresszusán Curitibát választották a világ leginnovatívabb városává, 2010-ben pedig megkapta a fenntartható, egységes városfejlesztésért járó, a Globe Sustainable City Award nevű elismerést Svédországban.

Jaime Lerner előadást tart egy nemzetközi város- és közlekedésfejlesztési konferencián Fotó: WRI Brasil/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
Klímabarát települések kerestetnek Áder János: a fenntartható fejlődési célok számos területén előrelépett Magyarország Szeptember közepétől fizetnek, akik széthagyják a Mol Bubikat Kamionnyi adomány érkezett Tiszaderzsre Egyre biztosabb: megcserélődnek a Föld mágneses pólusai
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam