2021. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Június első hetében egész Európa a zöldügyekre figyel

Május 31-én, a finnországi Lahtiban tartott nyitórendezvénnyel veszi kezdetét a 2021-es Európai Zöld Hét (EU Green Week 2021), amely során uniószerte számos, a környezetszennyezés  kérdéseit körüljáró eszmecserére és szemléletformáló eseményre kerül sor.

A környezetszennyezés mindenkit érint – ott van a belélegzett levegőben, az ivóvízben és a termőföldben. Ez az első számú környezeti kiváltó oka több pszichés és fizikai megbetegedésnek és idő előtti elhalálozásnak, ugyanakkor a környezetszennyezés a biológiai sokféleség csökkenésének egyik fő oka is.

De a szennyezés elkerülhető, a problémák megelőzhetők. Az Európai Unió 2021 tavaszára ütemezett szennyezőanyag-mentességi cselekvési terve az európai zöldmegállapodás egyik kulcsfontosságú intézkedése. Célja, hogy hatékonyabb nyomon követés és jelentéstétel, a szennyeződések megelőzése és helyrehozása révén segítse elő a toxikus anyagoktól mentes környezet kialakítását Európa-szerte.

A 2021. évi Európai Zöld Hét fő témája a „szennyezőanyag-mentességi célkitűzés”.

Az esemény honlapja hangsúlyozza: „a 2021. évi EU Zöld Hét lehetőséget nyújt arra, hogy az érdekeltekkel és az érdeklődő állampolgárokkal együtt felfedezzük, hogyan működhetünk együtt a szennyezőanyag-mentességre és a toxikus anyagoktól mentes környezet kialakítására vonatkozó célkitűzések megvalósítása érdekében.”

A zöld hét keretében június 1-je és 4-e között egy magas szintű virtuális konferenciára  kerül sor, amelynek előadói – kutatók, politikusok és üzletemberek – a szennyezés problémájának különböző aspektusait járják körbe.

Az eseménysorozaton ugyanakkor az európai zöldmegállapodás további aktuális –  például az éghajlatváltozást, az energetikát és a közlekedést érintő – kezdeményezései is teret kapnak. 

Hazánkban a hét folyamán Kaposváron kerül sor tematikus napok megrendezésére, amelyek során az emberi tevékenység környezeti hatásait, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás kihívásait és a gyakorlatra koncentráló megoldásokat mutatják be, egyúttal az alternatív közlekedési módokat és a tiszta energiaforrásokat is népszerűsítve.

Neked ajánljuk
Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást Steiner Attila: Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására A Tisza nevében – Megdöbbentő film a folyó menti hulladékhegyekről (dokumentumfilm) A műanyaghulladék az invazív fajok terjedéséhez is hozzájárul
Tovább a forrásra: eugreenweek.eu
Vissza
Hírfolyam