2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vártnál hamarabb átlépheti a mágikus másfél fokot a felmelegedés

A Meteorológiai Világszervezet várakozása szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a Föld légkörének felmelegedése a következő öt év valamelyikében eléri az 1,5 Celsius-fokot az ipari társadalom megjelenése előtti korszakhoz képest.

Ez az a határ, amelyen túl az emberi civilizáció létét veszélyeztető következményei lehetnek a globális felmelegedésnek. A világvége még nem jött el, de közeledünk felé – fogalmaz a Napi.hu.

Az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének (WMO) legfrissebb előrejelzése szerint kétszeresére nőtt annak a valószínűsége, hogy a Föld légkörének felmelegedése a következő öt évben eléri azt a határt, amelyet az emberi civilizáció jövője szempontjából kritikusnak tartanak a tudósok.

A szervezet szerint immáron nem 20 százalék, hanem 40 százalék annak a valószínűsége, hogy a Föld légköre a következő öt év legalább egyikében 1,5 Celsius-fokkal lesz magasabb, mint az ipari társadalom megjelenése előtti korszakban.

A WMO szerint továbbá:

  • 90 százalék annak a valószínűsége, hogy 2021 és 2025 között lesz egy olyan év, amelyben megdől az éves átlaghőmérséklet melegrekordja a Földön.
  • A következő öt évben Európa, az USA északi része, Kanada és Oroszország, illetve Afrikában a Száhil öv esősebb időjárásra számíthat.
  • Az Atlanti-óceán térségében több trópusi ciklon alakulhat ki.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára arra figyelmeztetett, hogy a magasabb hőmérséklet több olvadó jeget eredményez a sarkokon, ami magasabb tengerszinthez és hőhullámokhoz vezet. Ez hatással van az élelmiszer-ellátás biztonságára és a fejlődés fenntarthatóságára is.

Ugyanakkor a szervezet nagyon kicsi, csupán tíz százalék esélyt lát arra, hogy a következő ötéves időszakban az átlaghőmérséklet emelkedése is meghaladja az 1,5 Celsius-fokot. 

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam