2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mérési hibák miatt évtizedekig alábecsülhettük a klímaváltozást

A Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumnál dolgozó amerikai kutatók szerint a műholdas mérések az elmúlt negyven évben alábecsülhették a légkör alsó szakaszának hőmérsékletét, így már most rosszabbul állhatunk a globális felmelegedéssel, mint eddig gondoltuk.

A szakértők szerint vagy a hőmérsékleti adatokat becsülték alul, vagy a nedvességi adatokat becsülték túl, de valami biztos, hogy nem stimmel – írja a Live Science alapján a 24.hu.

A kutatók szerint a legnagyobb probléma az óceánfelszíni melegedés és a toposzféra mérései esetében van, ahol nagyon alacsonyak a hőmérsékleti értékek.

A légkör nedvességtartalma és hőmérséklete közötti összefüggést ugyanis egyértelmű fizikai törvényszerűségek határozzák meg – ezeknél az adatsoroknál ugyanakkor ez az összefüggés nem érvényesül.

A vizsgálatok alapján az óceánfelszín és a troposzféra magasabb hőmérséklet-emelkedését mutató adatsorok esetében maradt a leginkább érvényben a hőmérséklet és a vízgőz alakulása közti kapcsolat, ugyanakkor a legkevesebb melegedést mutató adatok tűntek a leginkább megbízhatatlannak. 

A kutatók szerint a következő feladat az, hogy rájöjjenek: pontosan mi okozta a rossz méréseket, és melyek a helyes adatok. Ez segíthet a szakértőknek modellezni, hogyan zajlott a felmelegedés a múltban.

Neked ajánljuk
Új hazai mérőállomás segíti a kutatókat a szén-dioxid körforgásának pontosabb megértésében A klímaváltozás hatására gyengébb El Niño és La Niña időjárási ciklusokra számíthatunk Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Klímasemlegességre törekszik a Procter & Gamble Regényes természet – Eredményt hirdettek a környezetvédelmi irodalmi pályázaton
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam