2022. augusztus 11., Tiborc, Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mindenki megmozdult a környezetvédelmi világnapon

Június 5-én világszerte a környezetszennyezés veszélyeire és a közös cselekvés fontosságára hívták fel a figyelmet. A környezetvédelem közös ügy: bárki tehet érte például energiatakarékossággal, szemétszedéssel vagy a hulladék szelektív gyűjtésével.

1972-ben nyilvánították június 5-ét környezetvédelmi világnapnak. A cél széles körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegíteni az együtt gondolkodást és a közös cselekvést, valamint terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét, derül ki a Híradó jeles napra időzített összeállításából.

Nem csak az óceánok vannak bajban, sokszor a hazai folyókat is úgynevezett PET, vagyis műanyagpalack-zátonyok torlaszolják, mint arra a világnap alkalmából az M1 meteorológusai rendhagyó időjárás-bejelentkezésekkel felhívták a figyelmet.

Förhécz Adrienn meteorológus reményét fejezte ki, hogy az évente megrendezett PET Kupa hatására mások is gyűjteni fogják a műanyagszemetet a folyókból. A környezetvédelmi eseménynek a fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Az adásból megismerhettük egy önszorgalomból alakult közösséget is, amely Szeged megtisztítása érdekében fogott össze. A Teentrashers Szegedet életre hívó fiatalok vallják, hogy bár a környezetvédelem az egyénnel kezdődik, az igazi áttörést csak a közösség érheti el.

A környezetvédelmi világnap alkalmából az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy a teremtett világ megvédése kiemelkedően fontos feladatunk. Schanda Tamás felidézte, hogy a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként tavaly júliusban meghirdetett Tisztítsuk meg az országot! elnevezésű programmal eddig már több mint 27 ezer tonna illegálisan elhelyezett hulladékot sikerült elszállítani. A Hulladékradar alkalmazáson keresztül pedig már 17 ezer illegális szemétlerakóról érkezett lakossági bejelentés.

Fotó: Kulturlabor Trial&Error/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam