2021. június 19., Gyárfás
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Okosbuszmegállók tehetik tisztábbá a jövő városainak levegőjét

A CAPS 2.0 esztétikusan illeszkedik az okosvárosokba, tervezői ráadásul a tisztító-fertőtlenítő rendszerén kívül többek között napelemekkel és egy valós idejű kijelzőpanellel is ellátták.

A CAPS 2.0 egy intelligens buszmegálló, amely szűri a szennyezett levegőt, eltávolítva belőle az allergiát okozó vírusokat, baktériumokat és gombákat. A Charis NG által a Sino Inno Lab és az Arup együttműködésével tervezett városi légtisztító rendszer a fejlesztői szerint gyorsan integrálható az okosvárosokba – számolt be róla a Rakéta.

Az eddigi kísérleteik alapján a CAPS 2.0 bizonyítottan a felére csökkenti az emberek szennyezésnek való kitettségét, eltávolítja a levegőben található allergének 99,95 százalékát, és másodpercek alatt elpusztítja a vírusokat, baktériumokat és gombákat.

Érdekesség, hogy a buszmegálló első prototípusa már 2015-ben elkészült, a második generációs (immáron szabadalmaztatott) rendszer azonban sokkal fejlettebb, feladata pedig, hogy fejlett térszűrési és fertőtlenítési technológiákkal megvédje a városok lakóit.

A levegőminőség javulása közvetlen hatást gyakorol az egészségre, az eredmények pedig még látványosabbak lehetnek, ha a tömegközlekedéssel utazók egyidejűleg másokat is a tömegközlekedés használatára ösztönöznek.

Forrás: Sino Inno Lab/youtube.com
Neked ajánljuk
A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait Az égi városból figyeli tovább a fejleményeket a fenntartható megoldások brazil úttörője Túl a láthatáron – Magyar földön, magyar ég alatt... 2021 (természetfilm) Gyógyszermaradványoktól és mikroműanyagoktól mentes lazacokat tenyésztenek majd Zalaegerszegen Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam