2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Amazonas őslakosai ötezer éve élnek a környezetük megváltoztatása nélkül

Egy új kutatás szerint az esőerdő lakói „nem okoztak kimutatható fajpusztulást és más zavarokat”.

A szakértők Peruban a talaj rétegeit vizsgálták az emberi hatások mikroszkopikus, fosszilis nyomai után kutatva. Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölt eredményeik szerint az erdőket a történelem előtti korban „nem vágták ki, nem művelték meg, vagy változtatták meg más módon”.

A kutatást vezető Dolores Piperno, a panamai Balboában lévő Smithsonian Trópusi Kutatóinézet munkatársa és kollégái szerint a bizonyítékok segíthetnek a modern természetvédelemben.

Megmutatják, hogyan élhetnek az emberek az Amazonas-vidéken úgy, hogy megőrzik hihetetlenül gazdag biodiverzitását.

Az új felfedezések információt szolgáltattak ahhoz a jelenleg is tartó vitához, mely arról szól, hogy az amazóniai őslakosok milyen mértékben formálták ezt a hatalmas, változatos vidéket – írja a BBC hírportálja. Egyes szakértők szerint a területet aktívan, intenzíven formálták az itt élők, mielőtt az európai ember megérkezett Dél-Amerikába. Bizonyos vizsgálatok szerint az esőerdőben jelenleg élő fafajokat is a prehisztorikus ember ültette.

A régióban hagyományos életmódot folytató Tariana törzs egy tagja Fotó: Julio Pantoja/World Bank Photo Collection/flickr.com/cc by

Piperno és munkatársai botanikai-régészeti feltárást végeztek, elemezték a talajrétegeket, hogy képet kapjanak az esőerdő történelméről. „Nagyon kevés nyomát találtuk az emberi hatásnak az elmúlt 5000 évben” – mondta Piperno. A szakértők kiemelték az őslakosok tudásának értékét, mely nagy segítség lehet az Amazonas biodiverzitásának megőrzésében. Segíthetnek például az újratelepítés és helyreállítás szempontjából legjobb fajok kiválasztásában.

Neked ajánljuk
A holttestükön át – tavaly is több száz környezetvédő meggyilkolása árán folytatódott a természet pusztítása Enyhén csökken az erdőirtás az Amazonas brazíliai részén Új akciótervvel küzd a műanyagszennyezés ellen Kína Az afganisztáni kivonulás után a klímavédelemre és a világjárványra fókuszálna Joe Biden A dinók hosszú farka mégsem csak a fejük súlyát volt hivatott ellensúlyozni
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam