2022. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Amazonas őslakosai ötezer éve élnek a környezetük megváltoztatása nélkül

Egy új kutatás szerint az esőerdő lakói „nem okoztak kimutatható fajpusztulást és más zavarokat”.

A szakértők Peruban a talaj rétegeit vizsgálták az emberi hatások mikroszkopikus, fosszilis nyomai után kutatva. Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közölt eredményeik szerint az erdőket a történelem előtti korban „nem vágták ki, nem művelték meg, vagy változtatták meg más módon”.

A kutatást vezető Dolores Piperno, a panamai Balboában lévő Smithsonian Trópusi Kutatóinézet munkatársa és kollégái szerint a bizonyítékok segíthetnek a modern természetvédelemben.

Megmutatják, hogyan élhetnek az emberek az Amazonas-vidéken úgy, hogy megőrzik hihetetlenül gazdag biodiverzitását.

Az új felfedezések információt szolgáltattak ahhoz a jelenleg is tartó vitához, mely arról szól, hogy az amazóniai őslakosok milyen mértékben formálták ezt a hatalmas, változatos vidéket – írja a BBC hírportálja. Egyes szakértők szerint a területet aktívan, intenzíven formálták az itt élők, mielőtt az európai ember megérkezett Dél-Amerikába. Bizonyos vizsgálatok szerint az esőerdőben jelenleg élő fafajokat is a prehisztorikus ember ültette.

A régióban hagyományos életmódot folytató Tariana törzs egy tagja Fotó: Julio Pantoja/World Bank Photo Collection/flickr.com/cc by

Piperno és munkatársai botanikai-régészeti feltárást végeztek, elemezték a talajrétegeket, hogy képet kapjanak az esőerdő történelméről. „Nagyon kevés nyomát találtuk az emberi hatásnak az elmúlt 5000 évben” – mondta Piperno. A szakértők kiemelték az őslakosok tudásának értékét, mely nagy segítség lehet az Amazonas biodiverzitásának megőrzésében. Segíthetnek például az újratelepítés és helyreállítás szempontjából legjobb fajok kiválasztásában.

Neked ajánljuk
Évek óta nem látott szintre emelkedett az erdőirtás a brazil szavannán Nagyobb szigor a környezeti bűnözéssel szemben Közel 17 millió állat veszhetett oda a Pantanal erdőtüzeiben (videóval) Ismét lehet pályázni óvoda- és iskolakertek kialakítására Meghaladta az 50 fokot a hőség egy ausztrál kisvárosban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam