2022. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zöld utat kaptak a Champs-Élysées megújítói, és ezzel egyben a párizsiak is

A francia főváros legismertebb sugárútjának 1,9 kilométeres szakaszából egy „különleges kert” lesz

A Champs-Élysées Bizottság 2018 óta kampányol azért, hogy a híres sugárutat és környékét átalakítsák. A tervek között szerepel, hogy a járművek számára fenntartott területet a felére csökkentsék, az utak fennmaradó részét pedig a gyalogosforgalom számára és zöld területekké alakítsák át, valamint hogy fákból kialakított alagutak létrehozásával javítsák a levegő minőségét – írta meg a The Guardian alapján az Octogon.

Az átalakítási terveket készítő PCA-Stream vezetője, Philippe Chiambaretta építész szerint a koronavírus-járványt megelőzően a sugárutat átlagosan napi százezer gyalogos használta, akik 72 százaléka turista volt.

A nyolcsávos sugárúton óránkként átlagosan háromezer gépkocsi halad át, és szennyezettebb, mint a francia főváros körüli körgyűrű.

A PCA-Stream látványos videója a tervezett átalakulásról. A Champs-Élysées befejezése 2030-ig várható Forrás: Cities of the Future/youtube.com

A kezdetek

A Champs-Élysée elődjének megálmodója André Le Nôtre, XIV. Lajos kertésze volt. A korábban mocsaras területen ő tervezett először egy széles sétányt, amelynek mindkét oldalán egy-egy kettős szilfasor állt, és amit akkor még Grand Coursnak hívtak.

Az utat 1709-ben Champs-Élysées-re keresztelték és meghosszabbították, majd a 18. század végére népszerű sétáló- és piknikezőhely lett. Ma főleg drága kávézóiról, luxusüzleteiről, csúcskategóriás autószalonjairól, valamint a Bastille-napi katonai felvonulásról ismert.

Neked ajánljuk
Egy kisebb erdőből épül újjá a Notre-Dame A siker titka vidéken, 9. rész – Hékás – tanyasi finomságok (videó) Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny Tavaszra új életre kelnek a Kis-Sárrét vizesélőhelyei
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam