2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre gyakoribbak és pusztítóbbak az óceáni hőhullámok

A nagy intenzitású tengeri hőhullámok gyakorisága 20-szorosára nőtt az iparosodás előtti időkhöz képest, amihez az ember okozta éghajlatváltozás jelentős mértékben hozzájárult – összegezte Lehoczky Annamária meteorológus, éghajlatkutató a Másfél fok – Éghajlatváltozás közérthetően oldalon kedden közzétett cikkében.

Modellszámítások szerint egy 3 Celsius-fokkal melegebb Földön 1-10 évente többször lehetnek olyan nagy tengeri hőhullámok, amelyek korábban jellemzően több száz vagy ezer évente csak egyszer fordultak elő – olvasható Lehoczky Annamária cikkében.

A műholdas tengerfelszínhőmérséklet-mérések kezdete óta (1981) több mint 30 ezer hőhullám fordult elő, és ezek közül a 300 legnagyobb esemény átlagosan 1,5 millió négyzetkilométert érintett, 40 napig tartott, és a hőmérsékleti csúcs idején 5 Celsius-fokkal volt magasabb a vízfelszín hőmérséklete a megszokottnál – mutatott rá a  meteorológus.

Emellett a kutatók azt is kimutatták, hogy a nagy tengeri hőhullámok gyakorisága, intenzitása és hossza megnövekedett az utóbbi négy évtizedben az összes óceáni medencében.

Összességében a nagy intenzitású események előfordulási valószínűsége 20-szorosára növekedett az ember okozta éghajlatváltozás hatására.

„A jelenlegi kibocsátási trendek mentén haladva még ebben a században elérhetjük a 3 Celsius-fokos globális hőmérséklet-emelkedést, aminek hatására az óceán nagy részén állandósulhat a hőhullámos állapot, ami katasztrofális hatással lehet az ökológiai rendszerekre” – hangsúlyozta Lehoczky Annamária.

A globális felmelegedés hatására azért melegednek gyorsuló ütemben az óceánok, mert azok nyelik el a légköri többlethő oroszlánrészét Fotó: pexels.com

A szakértő szerint amennyiben sikerülne a melegedés mértékét 1,5 vagy 2 Celsius-foknál korlátozni, „akkor a nagy tengeri hőhullámokkal sújtott területeknek még lenne némi esélyük regenerálódni egy-egy esemény után”. Tehát ahhoz, hogy minél több egészséges tengeri ökoszisztémát megőrizzünk, a globális üvegházgáz-kibocsátások azonnali és nagymértékű csökkentésére van szükség.

Neked ajánljuk
A világátlagnál háromszor gyorsabban melegszik az Északi-sarkvidék A klímaperek vagy a zöld innováció visz közelebb a megoldáshoz? Egy Föld (rövidfilm) 19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők Új állásportál segíti a környezetiparban tevékenykedőket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam