2022. január 16., Gusztáv
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb környezetbarát lakóparkkal bővül Bécs

Az osztrák főváros 3. kerületében egy kéthektáros park köré, a fenntarthatóság és a közösség szellemében épül fel Bécs új lakónegyede, a Village im Dritten.

Európa legnagyobb passzívház-lakónegyede, az Eurogate I tőszomszédságában valósul meg Bécs következő nagy öko-lakásépítési projektje, a Village im Dritten, ahol minden épületnél a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozása és a közösségi funkciók támogatása a fő tervezési szempont – ismertette az Oktogon.

A 11 hektáros lakónegyedben 2026-tól több mint négyezren találhatnak új otthonra.

Az 1900 lakás közül több mint nyolcszázat a bécsi önkormányzat építtet – a klasszikus önkormányzati és szociális bérlakások mellett kialakítanak itt otthonokat például gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek vagy társbérletet fiataloknak. Az épületek földszinti helyiségeiben pedig az üzletek, éttermek és boltok mellett – részben a lakók bevonásával – számos közösségi teret is kialakítanak majd. 

A Village im Dritten, egy falu a városban, amelyet a tempó, illetve a helyek és az emberek közti távolság csökkentése jegyében álmodtak meg Forrás: ARE Austrian Real Estate GmbH

Az épületeket úgy tervezik, hogy fenntartható módon ellensúlyozni tudják a klímaváltozás hatásait. A megfelelő nyílászárók és árnyékolás mellett zöldhomlokzat, mindenki számára hozzáférhető, gazdagon beültetett tetőteraszok, árnyékos utak és udvarok, a terület átszellőzésének biztosítása és megfelelő burkolatok szolgálják majd a természetes szigetelést, hűtést.

Az energiaellátást távhővel, illetve a tetőkön elhelyezett napelemekkel biztosítják, nyáron pedig hőszivattyús földhőszondák segítségével hűtik le az épületek levegőjét. 

A parkban különböző korosztályok számára kialakított játszóterek, sportpályák, kutyafuttató, „nagyrét”, vízi játszótér és párakapuk várják majd a pihenésre, mozgásra vágyó lakókat. Ugyanakkor a terület egy részét természetközelien gondozzák majd, hogy egy igazi kis liget, városi vadon alakulhasson ki. 

Neked ajánljuk
Egy kultikus fenyőfa mesébe illő megmenekülése Így lesz fenntartható egy magyar kisváros Újabb termékeknél vált újrahasznosítható csomagolásra a Tesco Még az Antarktiszra is eljutnak invazív fajok a világ minden tájáról 2022-ben is indul a Közös jövőnk környezetvédelmi verseny
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam