2021. szeptember 18., Diána
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb környezetbarát lakóparkkal bővül Bécs

Az osztrák főváros 3. kerületében egy kéthektáros park köré, a fenntarthatóság és a közösség szellemében épül fel Bécs új lakónegyede, a Village im Dritten.

Európa legnagyobb passzívház-lakónegyede, az Eurogate I tőszomszédságában valósul meg Bécs következő nagy öko-lakásépítési projektje, a Village im Dritten, ahol minden épületnél a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozása és a közösségi funkciók támogatása a fő tervezési szempont – ismertette az Oktogon.

A 11 hektáros lakónegyedben 2026-tól több mint négyezren találhatnak új otthonra.

Az 1900 lakás közül több mint nyolcszázat a bécsi önkormányzat építtet – a klasszikus önkormányzati és szociális bérlakások mellett kialakítanak itt otthonokat például gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek vagy társbérletet fiataloknak. Az épületek földszinti helyiségeiben pedig az üzletek, éttermek és boltok mellett – részben a lakók bevonásával – számos közösségi teret is kialakítanak majd. 

A Village im Dritten, egy falu a városban, amelyet a tempó, illetve a helyek és az emberek közti távolság csökkentése jegyében álmodtak meg Forrás: ARE Austrian Real Estate GmbH

Az épületeket úgy tervezik, hogy fenntartható módon ellensúlyozni tudják a klímaváltozás hatásait. A megfelelő nyílászárók és árnyékolás mellett zöldhomlokzat, mindenki számára hozzáférhető, gazdagon beültetett tetőteraszok, árnyékos utak és udvarok, a terület átszellőzésének biztosítása és megfelelő burkolatok szolgálják majd a természetes szigetelést, hűtést.

Az energiaellátást távhővel, illetve a tetőkön elhelyezett napelemekkel biztosítják, nyáron pedig hőszivattyús földhőszondák segítségével hűtik le az épületek levegőjét. 

A parkban különböző korosztályok számára kialakított játszóterek, sportpályák, kutyafuttató, „nagyrét”, vízi játszótér és párakapuk várják majd a pihenésre, mozgásra vágyó lakókat. Ugyanakkor a terület egy részét természetközelien gondozzák majd, hogy egy igazi kis liget, városi vadon alakulhasson ki. 

Neked ajánljuk
Az amerikaiak többet tesznek a környezetért, de csak kevesen tudják, mi is az a szénlábnyom Egyre több embert foglalkoztat a fenntarthatóság Barcelona után Bécsben is zöld szuperblokk véd az autóforgalomtól (videóval) Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam