2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újabb környezetbarát lakóparkkal bővül Bécs

Az osztrák főváros 3. kerületében egy kéthektáros park köré, a fenntarthatóság és a közösség szellemében épül fel Bécs új lakónegyede, a Village im Dritten.

Európa legnagyobb passzívház-lakónegyede, az Eurogate I tőszomszédságában valósul meg Bécs következő nagy öko-lakásépítési projektje, a Village im Dritten, ahol minden épületnél a klímaváltozás hatásainak ellensúlyozása és a közösségi funkciók támogatása a fő tervezési szempont – ismertette az Oktogon.

A 11 hektáros lakónegyedben 2026-tól több mint négyezren találhatnak új otthonra.

Az 1900 lakás közül több mint nyolcszázat a bécsi önkormányzat építtet – a klasszikus önkormányzati és szociális bérlakások mellett kialakítanak itt otthonokat például gyermekeiket egyedül nevelő szülőknek vagy társbérletet fiataloknak. Az épületek földszinti helyiségeiben pedig az üzletek, éttermek és boltok mellett – részben a lakók bevonásával – számos közösségi teret is kialakítanak majd. 

A Village im Dritten, egy falu a városban, amelyet a tempó, illetve a helyek és az emberek közti távolság csökkentése jegyében álmodtak meg Forrás: ARE Austrian Real Estate GmbH

Az épületeket úgy tervezik, hogy fenntartható módon ellensúlyozni tudják a klímaváltozás hatásait. A megfelelő nyílászárók és árnyékolás mellett zöldhomlokzat, mindenki számára hozzáférhető, gazdagon beültetett tetőteraszok, árnyékos utak és udvarok, a terület átszellőzésének biztosítása és megfelelő burkolatok szolgálják majd a természetes szigetelést, hűtést.

Az energiaellátást távhővel, illetve a tetőkön elhelyezett napelemekkel biztosítják, nyáron pedig hőszivattyús földhőszondák segítségével hűtik le az épületek levegőjét. 

A parkban különböző korosztályok számára kialakított játszóterek, sportpályák, kutyafuttató, „nagyrét”, vízi játszótér és párakapuk várják majd a pihenésre, mozgásra vágyó lakókat. Ugyanakkor a terület egy részét természetközelien gondozzák majd, hogy egy igazi kis liget, városi vadon alakulhasson ki. 

Neked ajánljuk
Bécsben tanulhatnak a zöldülni vágyó városok Textilszűrők segíthetnek kivonni a légkörből a felesleges szén-dioxidot Az Olymp Cars vadonatúj szereplő az elektromos autók piacán Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam