2021. augusztus 1., Boglárka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait

Az új-zélandi Auckland lett a világ legélhetőbb városa a The Economist brit hetilap testvércége, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerint. A koronavírus-járvány alaposan átírta a pár évvel ezelőtti eredményeket.

Legutóbb 2019-ben állította fel listáját az EIU, akkor Bécs végzett első helyen. Az osztrák főváros 2018 óta vezette a listát, és évek óta fej-fej mellett versenyzett Melbourne-nel. Az osztrák főváros ezúttal a 12. helyre került – ismertette a The Guardian alapján a Népszava.

A top tízbe Új-Zéland, Japán és Ausztrália városai mellett csak két európai város került be: a svájci Zürich és Genf a hetedik és nyolcadik helyen. 

Új-Zélandot földrajzi helyzete segítette abban, hogy lezárt határain belül megszüntesse a koronavírus-járványt, ami jelentősen hozzájárult az itt élők életminőségéhez.

A világjárvány miatt az elmúlt évben nem közölt rangsort az EIU. „A városok világszerte sokkal kevésbé élhetők most, mint a járvány kezdete előtt, és úgy látjuk, bizonyos régiókat, például Európát különösen súlyosan érintett a helyzet” – közölte az EIU, amely idén is 140 nagyváros életminőségét vizsgálta 30 pontból álló szempontrendszer alapján, így a politikai és társadalmi stabilitás, a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, az oktatás, a kultúra és a környezet, valamint az infrastruktúra szemszögéből.

Kirándulóhely Auckland határában Fotó:  Belle Co/pexels.com

Auckland után a sorban Oszaka (Japán), Adelaide (Ausztrália), Wellington (Új-Zéland), Tokió (Japán) és Perth (Ausztrália) végzett. A legkevésbé élhető város ezúttal is Damaszkusz lett. 

Neked ajánljuk
Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk Nem csak a part menti települések szenvedik meg a klímaváltozás következményeit Egy müncheni laboratóriumban ölthetnek formát a jövő városai Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam