2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem támogatták a svájciak a klímavédelmi javaslatokat

Elbukott az a svájci népszavazási kezdeményezés, melynek értelmében adót vetettek volna ki a klímaváltozást okozó üzemanyagokra, a földgázra és a repülőjegyekre. A választók nemet mondtak a szintetikus növényvédő szerek betiltására is.

A klímaváltozást okozó üzemanyagokról szóló javaslatot csak szűk többséggel, a szavazatok 51,6%-ával utasították el a teljes országra kiterjedő referendumon –  írta meg a Reuters alapján a Napi.hu.

Az eredmény egyértelmű vereség a svájci kormány részére, amelynek célja a tervezett intézkedésekkel az volt, hogy Svájc tudja teljesíteni a párizsi klímaegyezményben tett vállalásait, vagyis 2030-ig az 1990-es szint felére szorítja vissza kibocsátását, 2050-re pedig elérje a karbonsemlegességet.

A svájci környezetvédelmi miniszter elismerte, hogy nehéz lesz tartani a kitűzött célokat a mostani népszavazási eredmények fényében.

A fentieken túl a választók nemet mondtak arra is, hogy betiltsák a szintetikus növényvédő szereket. A javaslat több oldalról is kritikát váltott ki, gazdaszervezetek és az agrokémiai cégek érvelése szerint a tilalom bevezetése a terméshozamok csökkenését és így az élelmiszerárak emelkedését okozta volna.

A kormány az eredmények ellenére a jövőben várhatóan más, kevésbé megosztó eszközökhöz tervez nyúlni a klímaválság elleni küzdelem jegyében. Ezek közé tartozhat például egy üzemanyag-importőrökre kivetett vám, amelyből klímavédelmi projekteket finanszíroznának.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam