2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Idén az erdőrtás ellen harcolók érdemelték ki a „zöld Nobel-díjat”

Az amazonasi erdőirtás, a japán szénerőművek, a műanyagok és a mérgező hulladék ellen kampányolnak azok a környezetvédő aktivisták, akik az idén Goldman Környezetvédelmi Díjat, hétköznapi nevén zöld Nobel-díjat kaptak.

A díjak odaítélését online ünnepségen jelentették be hétfőn este San Franciscóban. A hat nyertes pénzügyi támogatást kap ahhoz, hogy folytatni és bővíteni tudja kampányát.

Egyikük a 38 éves Liz Chicaje, aki még tinédzserként, de már anyaként, kislányával csónakon és gyalog elkezdte járni az amazonasi esőerdőt Peruban, mert

elhatározta, hogy megvédi a bora őslakos törzs földjét az illegális fakitermeléstől és bányászattól.

A bora és más törzsek is az ország Loreto nevű északkeleti részében vadászatból és halászatból tartják fent magukat. Chicaje aktivista tevékenységével és vezetői képességével elérte, hogy a törzsek egyes kormányzati tisztségviselőkkel, környezetvédőkkel és tudósokkal összefogtak védett területek kijelölésére, és ennek eredményeképpen a perui kormány 2018 januárjában bejelentette a Yaguas Nemzeti Park létrehozását.

Liz Chicaje fontos szerepet játszott az őslakosok jogainak elfogadtatásában és az értékes erdőterületek épségének megóvásában Fotó: Elianalopezperez/Wikimedia Commons/cc by

Környezetvédők szerint a nemzeti park létfontosságú az ökoszisztéma és a szén-dioxid-megkötő tőzeglápok, esőerdők megőrzésében.

Küzdelem a szénerőművek visszaszorításáért

Díjat nyert még a malawi Gloria Majiga-Kamoto, aki a műanyagok ellen kampányol, a boszniai Maida Bilal és az amerikai Sharon Lavigne, aki a mérgező hulladékok és a környezetszennyezés ellen, valamint a vietnámi Thai Van Nguyen, aki az élővilág megóvásáért száll síkra.

A japán Hirata Kimiko a régi és rossz hatékonyságú széntüzelésű erőművek bezáratásának szentelte környezetvédő tevékenységét, létrehozta a klímaváltozás mérsékléséért küzdő Kiko Hálózat nevű nonprofit szervezetet. 

Ezek az erőművek jelentősen hozzájárulnak az üvegházhatást okozó gázok termeléséhez.

Miután Japánban a Fukusima 1-es atomerőművet 2011-ben egy hatalmas földrengés és ennek következtében egy szökőár tönkretette, a kormány óvatosságból bezárt sok más atomerőművet, és újra nagyobb szerepet akart adni a szénerőműveknek. Hirata ekkor kezdte el kampányát.

Neked ajánljuk
Már harminc éve ismerik el „A Környezet Védelméért” munkálkodókat Egy hevesi falu jelesre vizsgázott klímavédelemből Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Nanushka Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam