2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az ENSZ szerint csak a természet helyreállításával képzelhető el a klímaválság megoldása

Az ENSZ legújabb jelentése szerint a három legnagyobb kihívást jelentő tényező (a klímaváltozás, a természet visszaszorulása és a környezetszennyezés) ellenére nem tágíthatunk a céltól, hogy az előttünk álló évtizedben egymilliárd hektár – Kína kiterjedésével megegyező – leromlott állapotú területet állítsunk helyre.

Az Ökoszisztéma-helyreállítás az ember, a természet és az éghajlat szolgálatában című jelentést az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a szervezet Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közösen jelentette meg az ENSZ ökoszisztéma-helyreállítás évtizede 2021–2030 indulásának apropóján.

A jelentés szerint az emberiség a fenntartható szinten elérhető ökoszisztéma-szolgáltatások 1,6-szorosát használja. Ami azt jelenti, hogy a megóvás önmagában nem ment meg bennünket egy nagyobb természeti válságtól és a biológiai sokféleség csökkenésétől.

A helyreállítás költsége a szárazföldi területeken a becslések szerint akár 200 milliárd dollárra is rúghat évente 2030-ig – ugyanakkor minden befektetett 1 dollár akár 30 dollár gazdasági nyereséggel is járhat.

Az ökoszisztéma-helyreállítás alatt azt a folyamatot értjük, amikor megállítjuk annak leromlását, és ezáltal tisztább levegőt és vizeket, a szélsőséges időjárás csökkenését, jobb egészséget és biológiai sokféleséget, illetve a növények beporzását kapjuk. A visszaállítás sokféle tevékenységet jelenthet, például az erdősítést, a mocsarak helyreállítását és a korallzátonyok rehabilitációját. Több fenntartható fejlődési cél, továbbá a Riói Biológiai Sokféleség Egyezmény megvalósításához is hozzájárul.

A helyreállítás révén – amennyiben kéz a kézben jár a természeti ökoszisztémák átalakításának megállításával – a biológiai sokféleség várható csökkenésének 60%-a elkerülhető lenne. Hatékonyan juthatnánk gazdasági, társadalmi és ökológiai előnyökhöz egyszerre. Csak az agrárerdészet önmagában 1,3 milliárd ember élelmezését javíthatja, miközben a befektetésekkel a mezőgazdaságba, a mangroveerdők megóvásába és a vízgazdálkodásba a klímaváltozással való megküzdéshez is hozzájárulhat – a befektetés négyszeresen térülne meg.

Forrás: Ministry of Environment – Rwanda/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
Lebegő víziváros épülhet Ázsiában A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Egy „halálfalba” gabalyodott bálnát mentettek Mallorcánál Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: trademagazin.hu
Vissza
Hírfolyam