2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban

Az arizonai Phoenixben június 15-én 47 Celsius-fokot mértek, a hét további napjain pedig még nagyobb lehet a forróság.

Phoenixben a korábbi június 15-i melegrekord 46 Celsius-fok volt, 1974-ben mérték, azaz csaknem fél évszázada.

Hasonlóan rekkenő a hőség Arizonán kívül Utah, Montana és Wyoming egyes részein is, ahol ugyancsak napi rekordok dőlnek meg, bár ezek pár fokkal alacsonyabbak, mint Phoenixben.

A térségben igen alacsony a páratartalom, és a száraz kánikula is fokozza a bozót- és erdőtüzek veszélyét.

A Montana állambeli Red Lodge közelében kialakult bozóttűz kiterjedése 15-ére elérte a 8 négyzetkilométert, ezért a hatóságok elrendelték a közelben élők evakuálását.

A Custer Gallatin Nemzeti Park által közreadott kép a Montana állambeli Red Lodge közelében pusztító bozóttűz füstjéről 2021. június 14-én. A hatóságok az extrém hőség miatt figyelmeztetést adtak ki Montana és Wyoming államokban
Fotó: MTI/AP/Jim Bentler

Eközben Kaliforniát változatlanul krónikus aszály sújtja: az állam számos megyéjében rendkívüli állapotot hirdettek a szárazság miatt.

Jól szemlélteti a helyzetet, hogy a kaliforniai Oroville-tavon a lakóhajó-tulajdonosok többsége egyszerűen a víztározón hagyja a csónakját ahelyett, hogy a szárazdokkba vinné, mivel a krónikus aszály miatt a vízszint rendkívül alacsony.

Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo
Neked ajánljuk
Spanyolországban és Franciaországban is felszökött a hőmérséklet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Aggasztóan magas hőmérséklet és erdőtüzek Spanyolországban Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam