2022. május 25., Orbán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímamodelleknek meggyűlik a bajuk a felhőkkel

A klímamodellek legújabb generációja a korábbiaknál sokkal erőteljesebb, és gyorsabban bekövetkező melegedést vetített előre. Egy új tanulmány szerint azonban ezek a kalkulációk alulbecsülték a felhők hűtő hatását.

A jelenlegi klímamodellek túlbecsülik az esőzések gyakoriságát, azáltal a felhők élettartamát indokolatlanul alacsonynak, hűtő hatásukat pedig a reálisnál kisebbnek feltételezik – mutattak rá a Nature Climate Change oldalán publikált tanulmány szerzői. A kutatók a klímamodell csapadékkal kapcsolatos adatainak korrigálásához a Föld felhőzetéről készült műholdas megfigyeléseket vettek alapul. 

Ahogy  arra a kutatást szemléző Carbon Brief oldalán a Readingi Egyetem professzora, Ellie Highwood korábban rámutatott: a felhők az éghajlatot alakító rendszer legösszetettebb és legtöbb kihívást tartogató alkotóelemei. A kutatók a felhőknek két fő típusát különítik el: míg a „hideg felhőket” vízcseppek és jégrészecskék alkotják, addig a „meleg felhők” csak folyadékból állnak.

A szakemberek feltételezése szerint a felmelegedéssel a felhők nagyobb része kerül majd ki az utóbbi típusból, ami két módon is befolyásolja az általuk kifejtett hűtő hatást.

A meleg felhőkben található vízcseppek hatékonyabban verik vissza a napsugárzást, ugyanakkor ezek a képződmények a „hideg felhőknél” tovább képesek tárolni a vizet, ezért az élettartamuk is hosszabb.

A kutatók becslései alapján a felhők élettartamának növekedéséből származó hűtő hatás csaknem háromszor nagyobb lehet a nagy klímaérzékenységet eredményező klímamodellben feltételezettnél.

A brit meteorológiai szolgálat kutatója, dr. Alejandro Bodas-Salcedo a tanulmányt értékelve ugyanakkor rámutatott, hogy annak készítői a felhőzet jelentőségével kapcsolatos állításaikat csak egy modell vizsgálatára alapozták – a jövőben további, több modellre kiterjedő tesztek elvégzésére lenne szükség.

Fotó: Ewen Roberts/flickr.com/cc by
Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Veszélyes ötletek a klímaválság megoldására (videóval) Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány Kihívásokkal teli jövőt jósol hazánknak a KSH
Tovább a forrásra: carbonbrief.org
Vissza
Hírfolyam