2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A változó klímában megszaporodnak a villámok az Arktisz felett

Alaszka felett az északi szélesség 65. fokánál magasabban észlelt villámcsapások száma 2010-től 2020-ig körülbelül 35 ezerről mintegy 240 ezerre nőtt.

A Geophysical Research Letters geofizikai magazinban március 22-én megjelent tanulmány készítői szerint a villámcsapás követi az emelkedő hőmérsékletet a régióban, és a tudósok úgy gondolják, hogy a melegebb klíma tüzelőanyaggal látja el a viharokat – ismertette az Origo.

A kutatók a WWLLN (World Wide Lightening Location Nettwork) hálózat globális  megfigyeléseit használták, amely a villámok által kibocsátott rádióhullámokat érzékelő szenzorokból épül fel. Mivel a vizsgált időszakban a hálózat kibővült – 40 állomásról több mint 60 állomásra –,  a kutatók azt is kiszámolták, hogy a tapasztalt növekedés mekkora része tudható be a megfigyelési feltételek változásának. Az emelkedés ennek a hatásnak a kiszűrésével is jelentős maradt.

A kutatók azt találták, hogy a 65. szélességi fok felett a villámok a globális átlaghoz képest az idővel egyre gyakoribbá váltak. 

A villámlások számának növekedése úgy tűnik, összefügghet az Északi-sark gyors felmelegedésével: a NOAA Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal globális hőmérsékletianomália-adatai alapján a kutatók lineáris kapcsolatot találtak a hőmérséklet emelkedése és a villámok gyakoribbá válása között.

Ez arra utal, hogy a globális felmelegedés a villámcsapásokhoz kedvező kondíciókat hozhat létre az Arktiszon, ami fokozhatja a tüzek kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor a feltételezett összefüggés alátámasztására a mostaninál több megfigyelési pontra lenne szükség.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam