2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lengyelországban is bíróságon próbálják kikényszeríteni a hatékonyabb klímavédelmi intézkedéseket

Ez az első ilyen per az energiaforrásként főként a szénre támaszkodó országban.

Az aktivisták megítélése szerint a lengyel kormányzat a tengeri szélerőművekkel és az atomenergiával kapcsolatos tervei mellett is túl lassan vezeti ki a szenet, és keveset tesz a levegőminőség javításáért – számolt be róla a Szabad Európa.

„Látom az éghajlat változását (…) Három tó van a gazdaságomban – mindhárom gyakorlatilag száraz már” – mondta Piotr Romanowski gazdálkodó, az öt alperes egyike. „Azért nyújtom be ezt a keresetet, mert a lengyel kormány nem tesz semmit, hogy megelőzze ezt a helyzetet, és megakadályozza a klímaváltozást” – mondta nyilatkozatában. A többi alperes között van egy ökoturisztikai vállalkozás tulajdonosa, egy fiatal klímaaktivista és néhány szülő. 

Ők öten arra kérik a bíróságokat, hogy rendeljék el: Lengyelországnak vállalnia kell az üvegházhatású gázok kibocsátásának az 1990-es szinthez képest 61 százalékos csökkentését 2030-ig, valamint az éghajlat-semlegességet 2043-ig.

„Lengyelország volt az egyetlen olyan uniós tagállam, amely nem vállalta, hogy 2050-re eléri az üvegházhatást okozó gázok nettó nulla kibocsátását, amikor az unió 2019-ben kitűzte ezt a célt. Ugyanakkor a hét elején a helyi hatóságok közölték, hogy 2036-ig bezárják Közép-Lengyelországban a lignittüzelésű Bełchatów erőművet, amely Európában a maga nemében a legkörnyezetszennyezőbb.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk Különleges baktériumok adhatnak lendületet a klímavédelmi erőfeszítéseknek Súlyos esőzések után áradás Közép-Kínában – Drámai fotókon a részletek Imádják a fővárosban közlekedők az új Bubit
Tovább a forrásra: szabadeuropa.hu
Vissza
Hírfolyam