2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rendkívüli mennyiségű hőt nyel el a Föld

A NASA és a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal kutatói közös tanulmánya alapján bolygónk „energia-egyensúlytalansága” nagyjából megkétszereződött 2005 és 2019 között. A kutatók aggasztónak mondták ezt a növekedést.

Az energia-egyensúlytalanság azt a különbséget jelenti, hogy mennyit nyel el a Föld légköre és felszíne a Nap által kisugárzott energiából ahhoz képest, hogy mennyi infravörös sugárzás kerül vissza a világűrbe.

„A pozitív energia-egyensúlytalanság azt jelenti, hogy a Föld rendszerei több energiát fognak fel, és a bolygó ezáltal melegszik”

– idézte a NASA közleményét a The Guardian brit napilap honlapja. A kutatók szerint a műholdas megfigyelések adatai és az óceánokon lévő úszó megfigyelési pontok adatai is kimutatják ezt az egyensúlytalanságot.

Fotó: Stuart Rankin/flickr.com/cc by

Az óceánokon lévő úszó adatgyűjtők, amelyek behálózzák a bolygót, „lehetővé teszik pontosan megbecsülni azt, milyen ütemben melegednek fel az óceánok”. Mivel a többletenergia 90 százalékát az óceánok fogják fel, a műholdas szenzorok adatainak összhangban kell lenniük az óceánok hőmérséklet-változásával.

„Mindkét független megfigyelési mód a Föld energia-egyensúlytalanságának változásairól megmutatta ezt a hatalmas változást” 

– közölte Norman Loeb, a NASA kutatója, a tanulmány vezető szerzője. Az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedése a hőt a Föld légközében tartja, felfogva a sugárzást, amely különben visszakerülne a világűrbe. A felmelegedés hatására fokozottan olvadásnak indul a jég és a hó, a vízpárolgás növekedése és a felhők változása pedig tovább súlyosbítja ezt a melegedést.

A kutatók szerint a Csendes-óceánon végbemenő természetes jelenség, amikor a vízfelszín hőmérséklete eltolódik hidegből meleggé, valószínűleg szintén jelentős szerepet játszik az energia-egyensúlytalanság felerősödésében.

Neked ajánljuk
A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért A klímaváltozást leginkább megszenvedő országok kimaradnak a tudományos párbeszédből A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket Nem elég megvenni, használni is tudni kell az energiatakarékos gépeket
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam