2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nagyobb klímaügyi kötelezettségvállalást várna a G7 országaitól az ENSZ

Az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó vezetője, Patricia Espinosa arra figyelmeztetett, hogy a világ vezetői kevesebb mint öt hónappal a kulcsfontosságú glasgow-i csúcstalálkozó előtt még mindig messze vannak attól, hogy a globális felmelegedés katasztrofális hatásainak korlátozásáról szóló megállapodást kössenek.

Patricia Espinosa szerint bár a G7-ek múlt hétvégi cornwalli találkozóján történt némi előrelépés, de nem tudnak haladást felmutatni a múltbeli kötelezettségvállalások betartása terén, miszerint évi 100 milliárd dollárt kell előteremteni a fejlődő országok zöldtechnológiákba történő beruházásainak támogatására – számolt be a The Guardian alapján a Greendex.

Espinosa aggodalma szerint

még mindig nagyon messze vagyunk attól, hogy teljesen biztosak legyünk abban, hogy a Cop26 teljes sikert arat.

Espinosa szerint a finanszírozás kapcsán nem született világos döntés arról, hogyan és mikor teljesül a 100 milliárd dollár mozgósítására vonatkozó kötelezettségvállalás. Pedig az ígéret betartása kulcsfontosságúnak tekinthető, ha a fejlődő országok összhangba kívánnak kerülni a kibocsátáscsökkentési tervekkel, és meg akarják tenni a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségük csökkentéséhez szükséges költséges lépéseket.

Patricia Espinosa Cantellano, az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének ügyvezető titkára és António Guterres, az ENSZ főtitkára Fotó: MTI/EPA/Thorsten Wagner

Az október 31-én Glasgow-ban megnyíló ENSZ-konferencia különleges jelentőségűnek számít a globális felmelegedés elleni küzdelemben, hiszen a Cop26 lesz az első alkalom arra, hogy felmérjék a párizsi klímacsúcson tett ígéretek hatását, és új intézkedéseket hajtsanak végre a globális katasztrófa elkerülése érdekében. Nem engedhetjük meg magunknak a siker hiányát.

A Cop26-nak képesnek kell lennie arra, hogy némi reményt adjon a világnak – emelte ki a találkozó jelentőségét az ENSZ éghajlat-politikai vezetője.

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam