2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

54 fokot mutatott a hőmérő Kaliforniában

Extrém hőhullám sújtja az Egyesült Államok délnyugati részét, a kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkban 54 Celsius-fokot mértek.

Arizona és Kalifornia nagy részére, valamint Nevada és Utah államok déli területeire is figyelmeztetést adtak ki a 40 Celsius-fok körüli nappali hőmérséklet miatt – írja a BBC alapján a Telex.

Kaliforniában szükségállapotot hirdettek ki az energiaellátó rendszerrel kapcsolatos aggályok miatt.

Az embereket arra kérik, hogy maradjanak légkondicionált helyiségekben, és kerüljék a napfényt.

A kaliforniaiakat arra is felszólították, hogy a csúcsidőszakban takarékoskodjanak az energiával, a légkondikat legfeljebb 25 fokosra állítsák, és kerüljék a felesleges világítás használatát is. A nappali hőmérséklet várhatóan 37 és 43 Celsius-fok között alakul majd.

A kaliforniai Death Valley Nemzeti Parkban lévő Furnace Creek látogatóközpont hőmérője 54 Celsius-fokot mutatott. A Mojave sivatagban levő, megközelítőleg 13,5 ezer négyzetkilométernyi park Észak-Amerika legforróbb területe, szélsőséges éghajlata ellenére mégis számos növény- és állatfaj otthona
Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent

Az arizonai Phoenixben június 17-én a hőmérséklet elérte a 48 Celsius-fokot, Las Vegasban 46 fokot mértek. A délnyugati államokban mintegy 50 millió embert érint ez az extrém hőség.

„A hőhullámok egyre rosszabbak a nyugati partvidéken. Két, három, négy vagy akár öt ilyen hőhullám is lehet még a nyár vége előtt” – mondta Park Williamst, a Kaliforniai Egyetem éghajlatkutatóját az AP hírügynökségnek. A térségben igen alacsony a páratartalom, és a száraz kánikula fokozza a bozót- és erdőtüzek veszélyét is.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam