2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti

A brüsszeli bíróság elítélte Belgiumot az ország intézkedési kötelezettségét és emberi jogi kötelezettségeit sértő klímapolitikája miatt.

Az Elsőfokú Bíróság ítélete hatéves jogi csatát követően született meg, amelyet először a több mint 58 000 állampolgárt képviselő Klimaatzaak (Klímaügy) nonprofit csoport indított – számolt be a The Guardian alapján a Telex.

A bíróság szerint a belga hatóságok azzal, hogy nem tettek meg minden „szükséges intézkedést” a klímaváltozás „káros” hatásainak megelőzésére, megsértették az emberi jogok európai egyezményének az élethez való jogra és a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogra vonatkozó passzusait.

A Klimaatzaak a jogi lépés magyarázatában a holland legfelsőbb bíróság egy 2019-es ítéletére hivatkozik, ott ugyanis az Urgenda holland klímaszervezet hasonló pert nyert, ami egy ambiciózus klímatörvényhez vezetett.

A klímavédelmi csoport konkrét kibocsátáscsökkentési célokat is kért a brüsszeli bíróságtól: 2025-ig legalább 42%-os kibocsátáscsökkentést az 1990-es szinthez képest, 2030-ig pedig legalább 55%-os csökkentést az 1990-es szinthez képest, 2050-re pedig nulla nettó kibocsátást. A bíró azonban a hatáskörök szétválasztására hivatkozva nem engedélyezte ezeket a követeléseket.

Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam