2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A belga bíróság szerint az elégtelen klímapolitika az emberi jogok megsértését jelenti

A brüsszeli bíróság elítélte Belgiumot az ország intézkedési kötelezettségét és emberi jogi kötelezettségeit sértő klímapolitikája miatt.

Az Elsőfokú Bíróság ítélete hatéves jogi csatát követően született meg, amelyet először a több mint 58 000 állampolgárt képviselő Klimaatzaak (Klímaügy) nonprofit csoport indított – számolt be a The Guardian alapján a Telex.

A bíróság szerint a belga hatóságok azzal, hogy nem tettek meg minden „szükséges intézkedést” a klímaváltozás „káros” hatásainak megelőzésére, megsértették az emberi jogok európai egyezményének az élethez való jogra és a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogra vonatkozó passzusait.

A Klimaatzaak a jogi lépés magyarázatában a holland legfelsőbb bíróság egy 2019-es ítéletére hivatkozik, ott ugyanis az Urgenda holland klímaszervezet hasonló pert nyert, ami egy ambiciózus klímatörvényhez vezetett.

A klímavédelmi csoport konkrét kibocsátáscsökkentési célokat is kért a brüsszeli bíróságtól: 2025-ig legalább 42%-os kibocsátáscsökkentést az 1990-es szinthez képest, 2030-ig pedig legalább 55%-os csökkentést az 1990-es szinthez képest, 2050-re pedig nulla nettó kibocsátást. A bíró azonban a hatáskörök szétválasztására hivatkozva nem engedélyezte ezeket a követeléseket.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk Hollandia, Luxemburg és Belgium is heves esőzés és áradások áldozata lett Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam