2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás következményeibe az Alpok gleccserei is belepirulnak

Mostanra azoknak is eljött a cselekvés ideje, akik csak akkor változtatnának életmódjukon, ha „piros hó esik”. Az Alpok csúcsain ugyanis egyre gyakoribb a jég és hó elszíneződése, az úgynevezett gleccservér, amit a légszennyezés hatására túlszaporodó algák okoznak.

Az elszíneződésért egyfajta mikroalga a felelős, mely a hóban él, 1000–3000 méteres tengerszint feletti magasságban. Akárcsak az óceánokban és édesvizekben élő társaik, a gleccserekben megtelepedő mikroalgák is reagálnak a környezetszennyezésre és a klímaváltozásra – idézi a jelenséget vizsgáló kutatócsoport vezetőjét a Live Science alapján a Femina.

Eric Maréchal szerint az ilyen élőlények olyannyira aprók, hogy méretük egy milliméternek csupán több ezred részét éri el. Folyékony vízben és hóban egyaránt megélnek, és fotoszintézis útján képeznek cukrokat.

Noha ezek az algák eredetileg zöldek, a klorofill mellett karotinoidokat is tartalmaznak, ugyanazt az anyagot, ami az almát vagy a narancsot is pirosra, illetve narancssárgára színezi – erre azért van szükségük, hogy megvédje őket a fény káros hatásaitól.

Amikor az algavirágzás zajlik, nagy mennyiségű alga képződik, és a hó vörös színre vált.

Az algáktól vöröslő gleccserek a világ más tájain is megfigyelhetők, és fontos információkat szolgáltatnak a klímaváltozásról Forrás: CGTN Europe/youtube.com

Ahogyan az óceánokba jutó szennyeződések elősegítik az algaképződést a vízben, úgy a széllel a hegytetőkig jutó szennyeződések is serkentik az algaképződést a gleccserekben.

Minél magasabb a légszennyezés, vagyis minél több szén-dioxid kerül az atmoszférába, annál inkább erősödik a folyamat, ami az ökoszisztémára is veszélyt jelent.

Ráadásul mivel a piros szín kevésbé óvja meg a havat a napsütés erejétől, mint a fényt visszaverő fehér színű hó, az elszíneződött gleccserek gyorsabban is olvadhatnak az átlagosnál.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam