2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csaknem ötven fokra melegedett a talaj Szibériában

Friss műholdfelvételek szerint június 21-én a talajhőmérséklet Szibéria egyes helyein meghaladta a 48 Celsius-fokot.

A talajhőmérséklet a szárazföld felszínének hőmérsékletét jelenti, nem pedig a levegő hőmérsékletét. A 48 Celsius-fokos hőmérsékletet az Európai Űrügynökség Copernicus Sentinel műholdjai mérték a kelet-szibériai Jakutföldön, Verhojanszk város közelében – számolt be a Gizmodo alapján a Telex.

A levegő hőmérséklete itt 30 Celsius-fok körül alakult, ami szokatlanul melegnek számít ezen a környéken.

Észak-Szibéria más részein is hasonló a hőség, az északi sarkkörön túl fekvő Szaszkilah településen 37 Celsius-fokos talajhőmérsékletet mértek, ami 1936 óta a legmagasabb ilyen érték.

Az, hogy ilyen magas a talajhőmérséklet Szibériában, több okból sem ideális. Az álladóan fagyott talaj, vagyis a permafroszt olvadása destabilizálja a talajt, ami földcsuszamlásokat okozhat. Emellett az olvadó talajból üvegházhatású gázok, például metán is felszabadul.

Fotó: European Union, Copernicus Sentinel-3 imagery
Neked ajánljuk
A klímaváltozás hatalmas lyukakat üt a szibériai talajba Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam