2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Visszafordíthatatlan következményekkel fenyeget a klímavédelem kudarca

Visszafordíthatatlan hatásai lehetnek az emberekre és az ökológiai rendszerekre, ha nem sikerül megvalósítani a párizsi klímaegyezmény célkitűzését, a felmelegedés mértékének 1,5 Celsius-fok alatt tartását – írják az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) kutatói jelentéstervezetükben.

„Az élet a Földön drámai klímafordulatnak nézhet elébe, ami új fajok megjelenését és új ökoszisztémák kialakulását idézheti elő, az emberek azonban nem lesznek képesek megbirkózni egy ilyen globális felmelegedéssel” – idézi a kutatókat az AFP francia hírügynökség alapján az MTI.

A világ mintegy 700 tudósa által készített, és az ENSZ novemberre tervezett klímakonferenciáján nyilvánosságra kerülő jelentéstervezet szerint egy 2 Celsius-fokos felmelegedés az iparosodás kora előtti időszakhoz képest 2050-re 420 millió embert tesz ki hőhullámok és mintegy 80 millió embert az éhezés kockázatának. A szélsőségesen magas páratartalom és hőmérséklet az emberi szervezetre is veszélyes lehet.

A jelentés kiemeli a 100 százalékos páratartalmú levegő hőmérsékletét jelentő, úgynevezett nedves hőmérsékletet (TW), amely ha tartósan 35 Celsius-fok fölött marad, ellehetetleníti az emberi szervezet működését.

A vizsgálatok szerint 1979 óta több mint kétszeresére nőtt a hőhullámok gyakorisága világszerte, a jelentésben pedig hangsúlyozzák, hogy ha az átlaghőmérséklet tovább nő, a nedves hőmérséklet rendszeresen emelkedhet 35 Celsius-fok fölé a bolygó több pontján. 

E tekintetben a legveszélyeztetettebb térségek Ázsia déli és délkeleti részei, a Perzsa(Arab)-öböl, a Mexikói-öböl és Afrika egyes részei, de Európa lakossága is meg fogja érezni a felmelegedés hatásait. A kontinensen jóval többször fognak előfordulni a szélsőséges időjárás okozta áradások az évszázad végéig.

A budapesti kánikulában már ma is sokan a szökőkutaknál keresnek enyhülést  Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Már mostanra is 1,1 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet

A Meteorológiai Világszervezet ugyanakkor januárban arra figyelmeztetett, hogy a globális átlaghőmérséklet az iparosodás előtti időszakhoz képest akár 3-5 Celsius-fokkal is emelkedhet ebben az évszázadban, ha nem tesznek sürgősen lépéseket a klímaváltozás megfékezésére.

Az IPCC jelentéstervezete szerint egy 3 Celsius-fokos felmelegedés esetén háromszorosára fog nőni az időjárás okozta elhalálozás kockázata Európában, különösen Közép- és Dél-Európában ahhoz képest, amennyit egy 1,5 Celsius-fokos felmelegedés esetére prognosztizálnak a kutatók.

Ha a Föld átlaghőmérséklete 1,5 Celsius-fokkal melegedik, a bolygón élők 14 százaléka legalább minden ötödik évben súlyos kánikuláknak lesz kitéve, ha 2 Celsius-fokkal, akkor további 1,7 milliárd embert érint majd a szélsőséges kánikula. A leginkább veszélyeztetettek a fejlődő országokban található trópusi nagyvárosokban élők lesznek, elsősorban Afrikában és Ázsiában.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam