2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Új szoftver segítheti a fenntartható városok tervezését

A Stanford Natural Capital Project kutatói olyan szoftvert fejlesztettek ki, amely megmutatja a várostervezőknek, hol érdemes befektetniük a természetbe ahhoz, hogy javuljon az emberek életminősége, és dollármilliárdokat takarítsanak meg.

Az ingyenes, nyílt forráskódú szoftver térképeket készít a természet és az emberi jólét közötti kapcsolatok vizualizálására. A várostervezők és -fejlesztők a szoftver segítségével bemutathatják, hogy a természetbe történő beruházások hol maximalizálhatják a lakosok számára jelentkező előnyöket, például az árvizektől való védelmet és az egészségi állapotuk javulását – számolt be a Stanford híroldala alapján a Computer World.

„Ez a szoftver segít olyan városok tervezésében, amelyek jobbak az emberek és a természet számára egyaránt” – mutatott rá a projekt stratégiai igazgatója és vezető kutatója. Anne Guerry hangsúlyozta:

a városban megjelenő természet többfunkciós jótevő

Példaként rámutatott: az utcánkban lévő fák csökkenthetik a hőmérsékletet, ugyanakkor felszívják az éghajlatváltozást okozó szén-dioxid-kibocsátást, ingyenesen hozzáférhető helyet teremtenek az egészség megőrzésében fontos testmozgáshoz, és kellemesebbé teszik a várost.

Ahogy a globális közösség egyre városiasabbá válik, a fejlesztők és várostervezők egyre inkább érdeklődnek a zöldinfrastruktúra iránt. De ha a tervezőknek nincs részletes információjuk a beruházások várható hatásainak feltérképezéséhez, akkor nem tudnak stratégiai döntéseket hozni.

„Ezzel a szoftverrel három alapvető kérdésre adunk választ: a város mely részén milyen előnyöket nyújt a természet az embereknek, az egyes előnyökből mennyit nyújt, és ki részesül ezekből az előnyökből”

– mondta Perrine Hamel, a projekt vezetője. Az Urban InVEST nevű szoftver a maga nemében az első a városok számára, és lehetővé teszi a környezeti adatok – például a hőmérsékleti minták – összekapcsolását a társadalmi demográfiai és gazdasági adatokkal. A felhasználók a szoftverbe bevihetik saját városuk adatkészleteit, vagy hozzáférhetnek a NASA műholdjaitól a helyi időjárási állomásokig számos nyílt, globális adatforráshoz. 

Neked ajánljuk
Több mint tízezer tudós figyelmeztet a Föld „életjeleinek” gyengülésére Különleges baktériumok adhatnak lendületet a klímavédelmi erőfeszítéseknek Csaknem 900 településen folytatódhat a fásítási program Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam