2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kikötők szabályozásával igyekszik csökkenteni a kibocsátását Japán

A szigetország több olyan programot is kidolgozott, amelyek elősegíthetik a 2050-es szén-dioxid-mentesítési célok elérését.

A program értelmében Yokohama, Kawasaki és Tokió kikötőiben minden olyan hajó, amely cseppfolyósított földgázt (LNG) használ, vagy kettős üzemű motorral rendelkezik, melyhez alacsony kéntartalmú üzemanyagot kell használni, köteles a kikötőbe történő belépéskor díjat fizetni.

Bár ilyen szempontból szigorítottak, de a másik oldalról engedményeket is tettek: számos olyan kategóriájú hajónak, amelyek eddig kötelesek voltak díjat fizetni, most megszűnt ez a kötelezettsége.

Ilyen volt például a bruttó 700 tonnánál nagyobb tengerjáró hajók kikötői belépési díja, illetve a nagy autószállító hajók díja, melyeket a program bevezetésével elengednek, ha megfelelő üzemanyagot használnak.

A hidrogénüzemű hajók sorsa még kérdéses, ugyanis azok egyik kategóriába sem tartoznak. De mivel a hidrogén fenntartható technológiának számít, az ilyen típusú hajók számára is kedvezményeket fognak biztosítani.

A program idén áprilisban indult, és várhatóan legalább 5 évig fog tartani. A japán kormány ezenkívül több kikötőt is ösztönöz a hasonló kibocsátásmentes kezdeményezésekre.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam