2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem (csak) a kijárási korlátozások miatt volt tavaly világszerte tisztább a levegő

Főként az időjárás természetes változékonysága és nem az új koronavírus-járvány feltartóztatására életbe léptetett korlátozások miatt javult a levegő minősége a pandémia idején az amerikai, európai városokban – állapították meg amerikai kutatók, feltérképezve az emberi egészségre káros, 2,5 mikronos finomszemcsés anyagok (szálló por) légköri koncentrációját Kínában, Európában és Észak-Amerikában.

A St. Louis-i Washington Egyetem, a Goddard Űrrepülési Központ, a Kaliforniai Műszaki Egyetem és az új-skócai Galhousi Egyetem kutatói műholdas adatokat, földi telepítésű megfigyelőállomásokat és új számítógépes modellezési rendszert alkalmazva alig találtak változást 2020 januárja és áprilisa között a szálló por koncentrációjában az előző évek – 2019 és 2018 – azonos időszakához képest, egyetlen kivételtől eltekintve – olvasható az EurekAlert hírportálon.

A Science Advances című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban

összehasonlítva a szálló por szintjét a három vizsgált év azonos időszakában – amikor a vizsgált térségekben mindenhol egyaránt elrendeltek kijárási korlátozásokat –, nem találtak sok nyilvánvaló jelet a levegő minőségének javulására Észak-Amerikában és Európában.

„A legvilágosabb észlelhető jelet a szálló por csökkenésére az Észak-kínai-síkság fölött találtuk, ahol a legszigorúbb kijárási korlátozásokat rendelték el” – mondta Melanie Hammer, a Washington Egyetem kutatója. Hogy kiderítsék, valóban a kijárási korlátozások az okai ennek, a kutatócsoport vizsgálatot végzett.

A Dunakorzó Szentendrén 2020. április 10-én. A koronavírus-járvány miatt az önkormányzat a húsvéti ünnepek alatt lezárta a belvárost a nem helyi látogatók elől
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Egyik forgatókönyvükben a szennyezőanyag-kibocsátás állandó volt, és csupán az időjárás volt egyedül a felelős a szálló por szintjének éves változásáért. „Azt találtuk, hogy ez magyarázatot ad az általunk látott különbségek nagy részére” – mondta Hammer.

Másik forgatókönyvükben a közlekedés okozta és ember által előidézett más nitrogén-dioxid-forrásból származó szennyezést csökkentették, a kijárási korlátozások időszakának változását tükrözve.

„Önmagában ez egyáltalán nem adott magyarázatot. De ha a kettőt vegyítettük, akkor vált érzékelhetővé az Észak-kínai-síkság szembeötlő eredménye”

– mondta Hammer. A kutató szerint ezen kínai térségben azért volt olyan szembeszökő a változás, mert ott igen szennyezett a levegő normális időkben. Észak-Amerikában és Európában egyenletesen csökken a szálló por koncentrációja. „Meglepődtünk, hogy az időjárás ilyen domináns szerepet játszik a szálló por csökkenésében” – fogalmazott a kutató.

Neked ajánljuk
Spanyolországban és Franciaországban is felszökött a hőmérséklet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Lezúduló csapadék, villámárvizek, csodás felhőjelenségek – Itt a zivatarszezon Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam