2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jobban megéri a szén-dioxid-kibocsátás megelőzésére törekedni

Egységnyi mennyiségű szén-dioxid kivonása a légkörből nem gyakorol akkora hatást a klímában zajló folyamatokra, amekkora változást ugyanezen mennyiség kibocsátása hozott létre. Ha a klímavédelemben ezzel kapcsolatban egy téves egyensúly kialakítására törekszünk, azzal az éghajlatváltozás kezelésével kapcsolatos céljainkat tesszük kockára  – figyelmeztetnek a Simon Fraser Egyetem vezetésével készített kutatásban részt vevő tudósok.

Ismét kiderült, hogy a klíma, és különösen a légkör szénkörforgása egy meglehetősen bonyolult rendszer, amit az ember ugyan ki tudott billenteni az egyensúlyi állapotból, az ebből eredő problémákat azonban nem lehet az eddigi tevékenységünk visszájára fordításával egy csapásra felszámolni – mutat rá a Nature Climate Change-ben publikált kutatást ismertetve a Phys.org.

A földi rendszerek bonyolultsága miatt ezek a dolgok nem olyan egyszerűek, hogy egy tonna szén-dioxid ki annyi, mint egy tonna szén-dioxid vissza – húzta alá Kirsten Zickfeld, az egyetem földtudományi intézetének klímakutatója.  

Egységnyi szén-dioxid kibocsátása sokkal hatékonyabban növeli a légkör szén-dioxid-koncentrációját, mint amennyire ugyanakkora mennyiségű szén-dioxid eltávolítása képes csökkenteni azt.

Nem meglepő, hogy a képlet nem ilyen egyszerű: a légkörben található szén-dioxid mennyiségét és körforgását az emberi tevékenység mellett számos egyéb tényező bonyolult összjátéka alakítja Fotó: AIRS/flickr.com/cc by

A kutatók által használt klímamodell-szimulációk alapján tehát a légkör szén-dioxid-koncentrációjának csökkentésére sokkal hatékonyabb megoldást kínál a kibocsátás visszafogása, mint az üvegházhatású gáz kivonására irányuló erőfeszítések. 

Mivel egy adott kibocsátás ellensúlyozásához a kérdésesnél nagyobb mennyiség kivonására van szükség, ha ezt az aszimmetriát a klímavédelmi intézkedések nem veszik figyelembe, a vártnál kisebb hatást fognak elérni – figyelmeztetnek a kutatók, hozzátéve, hogy az általuk leírt folyamatok további vizsgálatára lesz még szükség.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam