2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyolcvanöt éves hőmérsékleti rekord dőlt meg Kanadában

Június 27-én Nyugat-Kanadában több mint 46 Celsius-fokot mértek. Így ott ezekben a napokban melegebb van, mint Dubajban.

A feljegyzések kezdete óta tapasztalt legnagyobb, 46,1 fokos forróságot egy Lytton nevű faluban mérték vasárnap délután Kanada legnyugatibb tartományában, Brit Columbiában, ahol összesen több mint 40 hőmérsékleti rekord dőlt meg a hétvégén.

A korábbi rekordot a szárazföld belsejében fekvő Saskatchewan tartomány két városa tartotta az 1937. július 5-én mért 45 Celsius-fokkal.

A meteorológiai szolgálat nem tartja kizártnak, hogy az elkövetkező napokban további rekordok dőlnek meg a Kanada nyugati részén kialakult „hőburok” miatt.

Kanadai táj Lytton közelében Fotó: The Interior/Wikimedia Commons/CC BY

A hőhullám miatt figyelmeztetést adtak ki három tartományra és két sarkvidéki régióra.

Forrás: Global News/youtube.com

Történelmi hőhullám sújtja az Egyesült Államok északnyugati részét is. Az Oregon államban fekvő Portlandben minden idők legmagasabb hőmérsékletét mérték vasárnap 44,4 Celsius-fokkal és ezzel megdőlt a korábbi – előző nap 42,2 fokkal felállított – hőmérsékleti rekord.

Történetének legforróbb napját mértékben Oregon fővárosában, Salemben is, ahol a 44,4 Celsius-fokos hőség kereken 4 fokkal haladta meg a korábbi rekordot.

Minden idők legmagasabb hőmérsékletét mérték 40 fokkal Seattle-ben is, amely inkább ismert az esős, mint a forró napokról.

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam