2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szén-dioxid-kibocsátás miatt zsugorodik a sztratoszféra

A sztratoszféra, a légkörnek a földfelszíntől számított második rétege 400 méterrel vékonyabb, mint az 1980-as években. Egy friss kutatás szerint ennek oka elsősorban az üvegházhatású gázok kibocsátása. A jelenség a későbbiekben a klímaváltozás alakulásának mutatójaként is szolgálhat.  

Az Environmental Research Letters című tudományos lapban megjelent tanulmányukban a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a sztratoszféra 2080-ig akár további 1,3 kilométernyit zsugorodhat, ha akadálytalanul tovább növekszik az emisszió mértéke.

A troposzféra a légkör legalsó szintje, a Föld felszínétől a sztratoszféráig húzódik. A troposzféra az ipari forradalom óta növekvő szén-dioxid-kibocsátás és az ezzel együtt fokozódó üvegházhatás miatt egyre melegebbé vált, és a Föld melegedése miatt kitágult.

A 2000-es évek elején állították fel ezen ismeretek alapján az elméletet, mely szerint ezeknek a hatásoknak a következtében az átlagosan 40 kilométer vastag sztratoszférának össze kell húzódnia.

A szakértők Petr Pisoft, a Prágai Egyetem kutatója vezetésével különböző globális meteorológiai adatokat és modelleket összefogó adathalmazt vizsgáltak. Ebben bizonyítékot találtak a sztratoszféra jelentős mértékű összehúzódására az elmúlt évtizedekben: a sztratoszféra 1980 és 2018 között évtizedenként több mint 100 métert zsugorodott.

A modellek alapján a szakértők azt jósolják, hogy 2080-ig további 1,3 kilométert fog zsugorodni ez a réteg, ami 3,7 százalékos csökkenést jelent a sztratoszféra 1980–2018 közötti átlagos vastagságához képest.

A zsugorodás hátterében valószínűleg a szén-dioxid-kibocsátásnak a különböző légköri rétegekben eltérő módon jelentkező hatása áll. Míg az üvegházhatású gáz a troposzférában jelentősen hozzájárul a melegedéshez, a sztratoszférában épp ellenkező hatással bír: ott a lehűlést ösztönzi. A szén-dioxid koncentrációjának növekedéséhez ugyanakkor hozzájárul az ózonréteg elvékonyodása is.

A két tényező együttes hatásának következtében a sztratoszféra hőmérséklete az elmúlt három évtizedben három Celsius-fokkal csökkent. A tudósok szerint ezért a klímaváltozás indikátorai közé be kellene vonni a sztratoszféra nagyságának változását is. A légköri rétegek eltolódása hatással lehet a műholdak élettartamára és röppályájára, a rádiósugarak kiterjedésére és a GPS-eszközök pontosságára is.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam