2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánkban is bőven lenne lehetőség a leválasztott szén-dioxid tárolására

A kimerült hazai rezervoárok a klímavédelmi intézkedések mellett szükséges mennyiségnél jóval több levegőből kivont szén-dioxid tárolására is lehetőséget biztosítanának – írta meg a Világgazdaság.

A szén-dioxid-leválasztás és -tárolás technológiájának (CCS) hazai helyzetéről, az abban rejlő lehetőségekről rendezett nemrégiben workshopot a KBA Közép-európai Biztonsági Képzési és Kutatási Központ és a Klímapolitikai Intézet, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálattal, tekintélyes ipari szereplőkkel, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, az MVM és a BME bevonásával. 

Az esemény kapcsán Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet szakértője hangsúlyozta:

Már olyan szintre nőtt a szén-dioxid-kvóta ára, ami piacképessé teheti ennek a gáznak a leválasztását, tárolását és hasznosítását célzó technológiákat.

A szakember szerint a területben rejlő lehetőségeket támasztja alá, hogy Elon Musk és Bill Gates is jelentős pénzeket fektet a szén-dioxid levegőből való közvetlen kivonására irányuló technológiák fejlesztésébe.

A bányászati hivatal adatai szerint Magyarországon a letermelt szénhidrogén-rezervoárokban konzervatív becslés szerint is mintegy 97 millió tonna szén-dioxid tárolható, ezenfelül potenciálisan 750 millió tonna juttatható a mélyen lévő, sós vizes geológiai formációkba.

Ennek alapján az ország 2019-es szén-dioxid-kibocsátásának több mint a tizennégyszeresét tudnánk a föld alá préselni. Ennyire vélhetőleg nem is lenne szükség, mert évi 5-10 millió tonna leválasztása már döntően segítené a klímasemlegesség elérését – ismertette a Világgazdaság június 30-i számában megjelent cikkében B. Horváth Lilla.

Olajkút Orosháza és Csanádapáca között
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Neked ajánljuk
Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: Világgazdaság
Vissza
Hírfolyam