2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazánkban is bőven lenne lehetőség a leválasztott szén-dioxid tárolására

A kimerült hazai rezervoárok a klímavédelmi intézkedések mellett szükséges mennyiségnél jóval több levegőből kivont szén-dioxid tárolására is lehetőséget biztosítanának – írta meg a Világgazdaság.

A szén-dioxid-leválasztás és -tárolás technológiájának (CCS) hazai helyzetéről, az abban rejlő lehetőségekről rendezett nemrégiben workshopot a KBA Közép-európai Biztonsági Képzési és Kutatási Központ és a Klímapolitikai Intézet, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálattal, tekintélyes ipari szereplőkkel, valamint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, az MVM és a BME bevonásával. 

Az esemény kapcsán Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet szakértője hangsúlyozta:

Már olyan szintre nőtt a szén-dioxid-kvóta ára, ami piacképessé teheti ennek a gáznak a leválasztását, tárolását és hasznosítását célzó technológiákat.

A szakember szerint a területben rejlő lehetőségeket támasztja alá, hogy Elon Musk és Bill Gates is jelentős pénzeket fektet a szén-dioxid levegőből való közvetlen kivonására irányuló technológiák fejlesztésébe.

A bányászati hivatal adatai szerint Magyarországon a letermelt szénhidrogén-rezervoárokban konzervatív becslés szerint is mintegy 97 millió tonna szén-dioxid tárolható, ezenfelül potenciálisan 750 millió tonna juttatható a mélyen lévő, sós vizes geológiai formációkba.

Ennek alapján az ország 2019-es szén-dioxid-kibocsátásának több mint a tizennégyszeresét tudnánk a föld alá préselni. Ennyire vélhetőleg nem is lenne szükség, mert évi 5-10 millió tonna leválasztása már döntően segítené a klímasemlegesség elérését – ismertette a Világgazdaság június 30-i számában megjelent cikkében B. Horváth Lilla.

Olajkút Orosháza és Csanádapáca között
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Használd máshogyan: három filléres csodaszer a lakásban Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?
Forrás: Világgazdaság
Vissza
Hírfolyam