2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyar létesítményekből is jócskán kerül a légkörbe metán

Magyarországon nyolc, a gázinfrastruktúrához kapcsolódó helyszínről bizonyosodott be, hogy jelentősen hozzájárul a szén-dioxidnál erőteljesebb hatású üvegházgáz koncentrációjának növekedéséhez.

A Clean Air Task Force (CATF) a legkorszerűbb infravörös kamerával méri fel az európai olaj- és gázipari létesítményekből távozó metánt. A szervezet munkatársai eddig hét ország több mint 120 helyszínét keresték fel, a telepek többségénél veszélyes, láthatatlan metánkibocsátást dokumentáltak.

Az infravörös-technológiával az Egyesült Államokban korábban is elemezték a kibocsátást. A szervezet most a CutMethaneEU-kampány keretében elsőként Németországban, Olaszországban és Magyarországon készült felvételeket tett közzé.

„Mindannyiunkat megdöbbentette, hogy a metánkibocsátás mennyire elterjedt Európa-szerte”

– nyilatkozta James Turitto kampánymenedzser. Mint mondta, kérdés, hogy a cégek és a döntéshozók eddig miért nem mérték fel hasonló módszerrel az emissziót.

A CATF Algyőn rögzített videója Forrás: Clean Air Task Force/youtube.com

A CATF célja, hogy az elkövetkező hónapokban további helyszíneket is felkeressen, és még több bizonyítékot tegyen közzé.

A metán a szén-dioxid mellett a klímaváltozás egyik fő mozgatórugója. Jonathan Banks, a CATF szuperszennyezőkkel foglalkozó szakembere szerint megfelelő intézkedésekkel 2025-re 70 százalékkal csökkenthetnénk az európai metánemissziót.  Az Európai Bizottság 2020 októberében adta ki metánstratégiáját. A végleges verzió 2021 utolsó negyedévében jelenhet meg.

Egy dolgozó a gáz nyomását ellenőrzi az FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzemében Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Neked ajánljuk
Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO A szén-dioxid eltávolítását célzó projekteket támogat az amerikai energiaügyi minisztérium Már nincs értelme a tiszta energiához vezető hídként tekinteni a földgázra Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam