2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy látványos videó többet mond minden szónál

A klíma változásának nyomon követése és a folyamatok leírása komoly tudományos apparátust és szakértelmet követel, ugyanakkor azt a veszélyt, amelyet az emberi tevékenység nyomán kialakuló üvegházhatás idéz elő, csak az egész emberiség, laikusok és hozzáértők együttes erőfeszítése háríthatja el. Ezért olyan fontos a probléma közérthető bemutatása.

Ebből a megfontolásból alkotta meg évekkel ezelőtt Ed Hawkins klímakutató a klímacsíkoknak keresztelt látványos színskálát, amely az elmúlt több mint 150 év relatív átlagos középhőmérsékletét jelenítette meg, megkapó egyszerűséggel mutatva meg az így különösen látványossá váló átalakulást.

A Berkeley Earth nevű szervezet kutatói a színskálát felhasználva készítették el a bolyónk elmúlt 120 évének átlaghőmérsékleteit bemutató videójukat.

A színeknek köszönhetően az üzenet változatlanul közérthető és kifejező, ugyanakkor az egyes földrajzi helyekhez, országokhoz kapcsolva veszít valamit az elvontságából: visszakerül a személyes viszonyulást megkönnyítő földrajzi térbe.

Éljen a videó nézője bárhol ezen a Földön, pár másodperc leforgása alatt szembesül azzal, mekkora változáson ment át hazájának klímája néhány évtized leforgása alatt. Igazán cselekvésre sarkalló látvány.

Forrás: Berkeley Earth
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: youtube.com
Vissza
Hírfolyam