2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sorra dőlnek meg a hőségrekordok az Egyesült Államokban

Portlandben, Oregon legnagyobb városában a nemzetközi repülőtéren 112 Fahrenheit-fokos (44,44 Celsius-fok) rekordot mértek – közölte az amerikai országos meteorológiai (NWS) szolgálat. Ez megdöntötte az egy nappal korábban felállított 108 fokos rekordot.

Mindkét nap felülmúlta az előző rekordot, amely 1981-ben és 1965-ben volt, akkor 107 fokot mértek – számolt be a Scientific American alapján a Napi.hu

„Nem sok olyan eseményt láttam, ahol 4 vagy 5 fokkal megdöntötték volna az eddigi hőmérsékleti rekordokat” – mondta az NWS egyik munkatársa, aki 2008 óta dolgozik a szervezetnél. Hozzátette:

„az egy dolog, hogy egy-két fokkal megdönti, de az már más dolog, hogy szó szerint 4 vagy 5 fokkal megdönti, olyan helyeken, ahol 100 vagy 120 évre visszamenőleg vannak adatok. Ez elég figyelemre méltó”.

„126 év alatt mindössze háromszor volt 100 fokos vagy annál melegebb napunk, és most úgy néz ki, hogy háromszor egymás után. Igazán nincs mihez hasonlítani. Soha életünkben nem láttunk még ehhez foghatót Seattle-ben” – mondta Dustin Guy, az NWS seattle-i irodájának meteorológusa.

A forróságot okozó időjárás egy szélesebb körű klímaváltozási tendencia részének tűnik. A Csendes-óceán északnyugati részének átlaghőmérséklete az egy évszázaddal ezelőttihez képest több mint 2 Celsius-fokkal melegedett, a változás nagy része az elmúlt 40 évben történt. Emellett a szélsőséges hőségnapok száma kevesebb mint egy évszázad alatt megduplázódott. 1940-ben Portlandben évente csak körülbelül 10 olyan nap volt, amikor a napi legmagasabb hőmérséklet meghaladta a 32 Celsius-fokot, míg 2020-ra ez a szám körülbelül évi 20 nap volt.

Forrás: TODAY/youtube.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam