2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk

Nem újdonság, hogy a városi zöld területek hozzájárulnak a levegő minőségének javításához, és az egyre gyakoribb forrósággal járó hőstresszt is elviselhetőbbé teszik. Egy új tanulmány most arra mutatott rá, hogy a városok és a fásítás tudatosabb megtervezésével az árnyékok üdvös hatásából is többet profitálhatnánk.

A Computers, Environment and Urban Systems folyóiratban publikált tanulmány szerint a fák hűvösebbé, míg az épületek melegebbé teszik környezetüket, ugyanakkor az utóbbiak megfelelő tervezés mellett árnyékukkal szintén hozzájárulhatnak adott területek általános hőmérsékletének csökkentéséhez – ismertette az Origo.

A tudósok most elsőként számolták ki, hogy az árnyékos területek mennyiben segíthetnek az általános felületi hőmérséklet csökkentésében és a városi „hősziget-hatás” elleni küzdelemben.

A csapat a tanulmány során elkészített egy részletes 3D-s digitális modellt az Ohio államban található Columbus városának 36 négyzet-kilométeres szakaszáról, amelynek segítségével meghatározták az épületek vagy fák árnyékának szerepét a térség teljes felületi hőmérsékletének meghatározásában.

A tesztek szerint az épületeknek általában negatív hatásuk volt, mert melegebbé tették a várost, ám az árnyékuk átlagosan 0,13% és 0,31% közötti hőmérséklet-csökkenést eredményezett. Méréseik alapján a zöld területek, különösen a lombok és a vízfelületek játszottak kiemelt szerepet az alacsonyabb hőmérsékletek biztosításában.

A kutatók a füves területeken is jelentős hűtő hatást rögzítettek, különösen az árnyékos fű segített ebben a tekintetben.

A fák árnyékában hűsölő lakosok Mexikóvárosban Fotó: Daniel Case/Wikimedia Commons/CC BY

A projekt eredményeként a kutatók létrehoztak egy bárhol használható statisztikai modellt.

Régóta tudjuk, hogy a fák és az épületek árnyéka hűthet, most azonban pontosabban meg tudjuk mérni, hogy ez a hatás milyen esetekben segíthet a városi hőhatások enyhítésében

– mutatott rá a tanulmány társszerzője, Jean-Michel Guldmann professzor. A modellből származó információk a kutató szerint támpontot adhatnak a  zöldítési és faültetési irányelvek megfogalmazásához és az épületek optimális, legtöbb árnyékot biztosító elhelyezésének megtervezéséhez is.

Neked ajánljuk
A karbonkibocsátás korlátozása önmagában kevés lesz Egyelőre az összes ország adós a glasgow-i klímacsúcson tett ígéretének teljesítésével Klímavédelmi sikert ünnepelhet Tasmánia Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam