2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét

Az amerikai Szabványügyi és Technológiai Intézet (NIST) kutatói továbbfejlesztették azt a lézerfrekvencia-fésűt, amellyel eddig a légkör metántartalmát tudták monitorozni. Az új változattal egyidejűleg tudják mérni a levegőben lévő három üvegházhatású gáz – a dinitrogén-oxid, a szén-dioxid és a vízgőz –, valamint a főbb légszennyező anyagok koncentrációját is.

A továbbfejlesztett rendszer már mind a négy elsődleges üvegházhatású gázt képes érzékelni, ami segíthet az éghajlatváltozásban szerepet játszó hőcsapdázó gázok kibocsátásának megértésében és nyomon követésében. A legújabb fésűs rendszer a városi levegő minőségének értékelésében is segíthet – számolt be róla a ComputerWorld.

A NIST műszerei a gázok jeleit úgy azonosítják, hogy pontosan mérik a széles lézerspektrum egyes színeiben elnyelt fény mennyiségét, miközben a speciálisan felkészített sugarak egy útvonalat követnek, átfésülve a levegőt.

A fésűs rendszerek nagyobb számú gázfajta mérésére képesek, mint a hagyományos érzékelők, amelyek meghatározott helyeken vesznek mintát a levegőből.

A jelenlegi alkalmazások közé tartozik az olaj- és gázipari létesítmények szivárgásainak kimutatása, valamint az állattartásból származó kibocsátások mérése. 

A NIST új fejlesztésében a közeli infravörös tartományból a közép-infravörös tartományba tolták át az elemzett fény spektrumát, ami több gáz azonosítását teszi lehetővé. A rendszer elég pontos ahhoz, hogy az összes mért gáz légköri szintjének változásait megragadja. A több gáz egyidejű érzékelésének további előnye, hogy korrelációk mérését is lehetővé teszi.

Neked ajánljuk
Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: computerworld.hu
Vissza
Hírfolyam