2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A visegrádi országok együtt lépnek a fenntarthatóság felé

Június 23-án mutatta be a V4SDG – Visegrad for Sustainability (Visegrád a Fenntarthatóságért) nevű szervezet a V4-ek fenntarthatósági együttműködésének elősegítésére készített javaslatcsomagját.

A V4SDG még 2018-ban alakult azzal a céllal, hogy elősegítsék az ENSZ fenntarthatósági céljainak megvalósulását térségünkben. Ennek kulcsa az idén 30 éves Visegrádi Együttműködés lehet, melynek tagállamai számára az egyik legnagyobb innovációs és fejlesztési lehetőség a fenntarthatósággal kapcsolatos együttműködések mélyítése – írja a Greendex.

A V4SDG virtuális rendezvényén magas szintű vendégek jelenlétében ismertette 15 intézkedést tartalmazó szakpolitikai javaslatcsomagját. A javaslatok között helyet kaptak többek közt a fenntarthatósági együttműködéssel, a mezőgazdasággal, a vidékfejlesztéssel vagy épp az oktatással kapcsolatos ajánlások is.

A csomag pontjait az egyes területek szakértőivel és civil szervezetekkel egyeztetve alakították ki, majd a következő egy év során üzleti, civil és akadémiai szereplők bevonásával dolgozzák ki.

A rendezvény megnyitóján Volom András, a szervezet elnöke elmondta: a mostani kampány eddigi tevékenységeiket foglalja keretbe azzal a céllal, hogy a magyar V4-elnökség ideje alatt javaslatcsomagjuk témái mentén ösztönözzék a régió döntéshozóit egy erősebb fenntarthatósági együttműködésre.

A visegrádi csoport magyar elnökségének kezdete alkalmából kék színnel megvilágított Nagyerdei Víztorony Debrecenben 2021. július 1-jén
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A nyitóbeszédében Olga Algayerova, az ENSZ-főtitkár Európáért felelős helyettese hangsúlyozta: régiónkra a világ sok más részén példaként tekintenek a fenntarthatósági törekvéseket illetően, így fontos, hogy jó példát mutassunk.

Az eseményhez kapcsolódó szakmai kerekasztal-beszélgetésen többek között szó esett a digitális és a zöld átmenetről, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés fenntarthatóvá tételének fontosságáról, az oktatás átalakításában rejlő lehetőségekről, de arról is, hogy térségünknek a történelmi és regionális helyzetünkből eredő korlátokat is szem előtt kell tartania a fenntarthatóság felé vezető úton.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Tovább a forrásra: greendex.hu
Vissza
Hírfolyam