2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Leégett a rekordhőség miatt ismertté vált kanadai falu

Lytton korábban azzal került be a hírekbe, hogy június 29-én 49,6 fokkal itt dőlt meg az országos kanadai melegrekord. A rendkívüli hőhullám és szárazság nyomában járó erdőtűz csaknem az egész falut felperzselte.

A British Columbia tartományban lévő falu 90 százaléka pusztult el a tűzvészben – nyilatkozta a BBC-nek egy helyi politikus, Brad Vis.

A tűz rendkívül gyorsan érkezett meg a 250 fős Lyttonba, a hatóságoknak nem volt lehetőségük előzetes figyelmeztetést kiadni, így az embereknek minden ingóságukat hátrahagyva kellett menekülniük.

A polgármester szerint a lángok 15 perc alatt körbezárták a falut, az emberek általában annyit tudtak tenni, hogy a háziállatokat az autóba pakolva elhajtottak. Sérültekről is érkeztek már beszámolók.

Egy menekülő felvétele a falut elborító erdőtűzről Forrás: Guardian News/youtube.com

Az időjárási körülmények ideálisak voltak a tűz terjedéséhez: a szárazságot erős szél kísérte, így a lángok időnként akár 20 kilométer/órás sebességgel is terjedtek. Ugyan szakértők régóta figyelmeztetnek rá, hogy a klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá válhatnak a szélsőséges időjárási jelenségek, egy-egy konkrét eseményt nem lehet egyértelműen a klímaváltozással magyarázni, a trendek elég világosak.

Lytton egykori látképe Fotó: Andrew Bowden/Wikimedia Commons/CC BY 
Neked ajánljuk
Tovább pusztít Oregon történetének legnagyobb erdőtüze Az EU és Izrael segítségét kérte Ciprus az erdőtüzek megfékezéséhez Perbe fogták a gyerekekre és a természetre is veszélyes növényvédő szert gyártó amerikai mogult Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam