2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán

A pandémia alatt jelentősen csökkent a globális szén-dioxid-kibocsátás, ugyanakkor a légszennyezés csökkenése miatt a szálló korom hűtő hatása kedvezőtlen volt – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Ürge-Vorsatz Diána fizikus, a CEU professzora.

A koronavírus-járvány okozta egyéves leállás egyes hírek szerint jótékony hatással volt a klímaváltozásra, de Ürge-Vorsatz Diána ennek éppen az ellenkezőjét vetette fel az InfoRádió Aréna című műsorában: szerinte most már az látszik, hogy a gazdaság, a turizmus vagy a közlekedés leállása nem volt érdemi hatással a környezeti folyamatokra.

Igaz, hogy tavaly körülbelül hat százalékkal csökkent a globális szén-dioxid-kibocsátás, ugyanakkor furcsa módon amiatt, hogy a légszennyezés is csökkent, a légszennyezés hűtő hatása egy kicsit lecsökkent.

Az összhatás még egy kis plusz melegedés is lehet, de nagyon elenyésző mértékről beszélünk

– mondta a klímakutató. Ugyanakkor óvott attól a következtetéstől is, hogy akkor a problémamegoldást nem lehet a gazdaság lassításával kezdeni.

A néptelen vatikáni Szent Péter tér 2020. december 25-én
Fotó: MTI/EPA/Riccardo Antimiani

„Nincs értelme ilyen következtetéseket levonni, senki sem úgy akarja megoldani az éghajlatváltozást, hogy mindenkit bezárunk, és nem is úgy, hogy továbbra is magas szinten tartjuk a légszennyezést. Más utakat kell választanunk” – mondta Ürge-Vorsatz Diána. A kutató rámutatott:

nincs olyan technológia, ami egy csapásra megoldja az éghajlatváltozási problémákat, és nincs olyan technológia, amelynek ne lenne valamilyen környezeti vagy társadalmi hatása.

„Nem hiszem, hogy lehetőségünk van arra, hogy végtelen ideig növeljük a fogyasztásunkat” – hangsúlyozta. Megítélése szerint inkább el kell gondolkodnunk, hogy minél több olyan dologból teremtsünk jóllétet, ami szolgáltatás, és nem feltétlenül anyag- és energiaigényes.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét A fásítás nem csodaszer Mekkora gazdasági lemondással járna a hatékonyabb klímavédelem? Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam