2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi okozta a szélsőséges kanadai kánikulát?

Kanada nyugati és az USA északnyugati részére június végétől kezdődően egy forró kupola nehezedett, rekordmagas hőmérsékleteket és több száz, a kánikulával összefüggő halálesetet előidézve.

Kanadában június utolsó napjaiban 50 fok közelébe emelkedett a hőmérő higanyszála, a súlyos aszály és a magas hőmérsékletek pedig megágyaztak az erdőtüzek kialakulásának.  Az óceán felett forró légtömeg alakult ki, ami a légnyomási viszonyok hatására kupolaként borult Kanada és az Egyesült Államok bizonyos részei fölé – idézi a szakemberek magyarázatát az Euronews.

Amíg ez a pajzs nem mozdul, az ott élők mindennapjait 35–50 fokos állandó hőség nehezíti.

Edmontonban egy járókelő a városháza előtti szökőkutak vízében hűti le magát. A Kanada nyugati részén kialakult „hőburok” miatt hőmérsékleti rekordok sora dőlt meg
Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Jason Franson

A magas nyomású légköri képződmény nem csak a meleget ejti csapdába az érintett területen, de az enyhüléssel kecsegtető légtömegeket is távol tartja. Az ilyen extrém időjárási jelenségek a kutatók szerint egyesével nem okolhatók a globális klímaváltozással, de összességében a kapcsolat egyértelmű.

A huszadik század második felében még a sarkvidéki hideg és az egyenlítői forró öv fogott közre egy ciklonkeletkezésű sávot a két térítő között, de ez a rendszer a huszonegyedik század elejére átalakult.

Ma már harminc fok feletti hőmérsékleteket mérnek nyaranta a korábban örök fagy birodalmaként emlegetett északi sarkvidéken és Szibériában, a trópusok vidékén pedig tágabb régióban vándorol a termikus egyenlítő (a felszín legforróbb pontjait összekötő görbe). 

A korábban állandó cellarendszert kaotikusnak tűnő viszonyok váltották fel, így egyre kevésbé prognosztizálhatók előre a szélsőséges jelenségek, ezért egyre váratlanabbul érik az embereket a lakóhelyükre lecsapó szélsőséges időjárási jelenségek, hőhullámok és viharok.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás harmincszorosára növelte a hőhullámok valószínűségét Egyre több halálos áldozattal jár az Indiában és Pakisztánban tomboló hőhullám Intenzív erdőtüzek, árvizek és extrém hőség – ilyen volt a Kopernikusz jelentése szerint 2021 Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: euronews.com
Vissza
Hírfolyam