2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmeleg volt a június Új-Zélandon

A feljegyzések 112 évvel ezelőtti kezdete óta a legmelegebb júniust mérték Új-Zélandon, ahol most tél van.

A 10,6 Celsius-fokos júniusi átlaghőmérséklet 2 fokkal haladta meg az elmúlt 30 év átlagát, és 0,3 fokkal a korábbi – 2003-ban és 2014-ben mért – rekordot – közölte hétfőn a Nemzeti Víz- és Légkörkutató Intézet.

Új-Zélandon körülbelül 1 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet az elmúlt száz év alatt, és ha a tendencia folytatódik, rövidebb és enyhébb telekre kell számítani a csendes-óceáni szigetországban

– közölte Gregor Macara, az intézet klímatudósa. A szakember hozzátette: a júniusi melegrekordot idén egyebek mellett az óceán szokatlanul magas hőmérséklete okozta, és az, hogy többet fújt a szél a melegebb északi tájak felől, mint a hideg Antarktisz irányából.

A kutató szerint az időjárás erősen megváltozhat egyik hónapról a másikra, a mélyen ható tendencia azonban a hőmérséklet emelkedése, az általános felmelegedés.

Júniusi tájkép Új-Zélandról (2007) Fotó: Phillip Capper/flickr.com/cc by

A szokatlanul enyhe júniusi tél gondokat okoz az új-zélandi sípályáknak, de kedvez a földműveseknek – mindemellett a víztartalékok továbbra is mélyponton vannak, és a farmerek attól tartanak, hogy a melegebb klíma hosszabb távon még több aszályt eredményez.

Neked ajánljuk
Az ausztrál hírszerzők már negyven éve figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire Európa a fenntarthatóság éllovasa Öt étel-ital, amit elvihet a klímaváltozás Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam