2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az éghajlatváltozást tartják a legaggasztóbb problémának az európaiak

A jelenlegi kihívásokat tekintve az európaiak közül a legtöbben az éghajlatváltozást, a természet állapotának romlását, valamint a szennyezések okozta egészségügyi gondokat tekintik a legsúlyosabb és azonnal megoldandó problémának – állítja az Európai Bizottság hétfőn közzétett felmérése.

A felmérés szerint tíz európai közül kilenc egyetért azzal, hogy az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását a lehető legalacsonyabb szintre kell csökkenteni, miközben ellensúlyozni kell a fennmaradó kibocsátásokat azért, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemlegessé váljon.

Az európaiak 87 százaléka fontosnak tartja, hogy az unió nagyra törő célokat tűzzön ki a megújuló energia használatának előmozdítására. A válaszadók közül ugyanilyen arányban vélik úgy, hogy az energiahatékonyság javításában kiemelt szerepe van az uniós támogatásnak.

A megkérdezett uniós állampolgárok 64 százaléka azt mondta, maga is aktív szerepet vállal a klímaváltozás megfékezésében, és a mindennapok során tudatosan a fenntartható megoldásokat választja.

Az éghajlatváltozás elleni fellépésre vonatkozó kérdés kapcsán kiemelték, hogy az egyéni cselekvéseket strukturális reformoknak kell kísérniük. A megkérdezettek 63 százaléka szerint a tagállami kormányok, 58 százalékuk szerint a cégek és az ipar, illetve 57 százalék szerint az EU feladata kezelni e kihívást.

Tíz megkérdezett európai közül nyolc egyetértett azzal, hogy több közpénzt kell áldozni a tiszta energiára, még akkor is, ha ez a fosszilis tüzelőanyagokra nyújtott támogatás csökkenését vonja maga után. Az európaiak háromnegyede véli úgy, hogy a gazdasági helyreállítást célzó beruházásoknak elsősorban az új, zöldgazdaságra kell összpontosítaniuk.

A válaszadók véleménye az, hogy az éghajlatváltozás elleni fellépés lehetőségeket rejt mind az emberek, mind pedig a gazdaság számára. 74 százalékuk gondolja úgy, hogy az éghajlatváltozás okozta károk helyreállítási költségei sokszorosan meghaladják a zöldátálláshoz szükséges beruházások nagyságát.

Neked ajánljuk
A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk Szén-dioxid az atmoszférában 1960–2020 között (infografika) Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket Éheznek és pusztulnak a manátuszok Floridában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam