2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem csak a part menti települések szenvedik meg a klímaváltozás következményeit

Baltimore város példája jól szemlélteti, hogy a szerényebb körülmények között élő, zömmel idősebb és rosszabb egészségi állapotú városi lakosság különösen kitett a felmelegedés hatásainak.

A város jobbára szegények lakta sorházas övezeteiben a nyári hőség sokszor annyira elviselhetetlen, hogy az ott élők kénytelenek napközben elhagyni az otthonaikat – ismertette a The Guardian beszámolója alapján a G7.

Miközben az oldalfalakkal egymáshoz kapcsolódó épületeken kevés az ablak, a lakások légkondicionálását sem a lakosok anyagi helyzete, sem a hálózat kapacitása nem tenné lehetővé. Az extrém hőség súlyos közegészségügyi problémákhoz vezet: kialakulhatnak és súlyosbodhatnak különféle légzőszervi, agyi, szív- és érrendszeri betegségek.

Eközben az infrastruktúrára is többletterheket rónak a hőhullámok, ráadásul visszavetik az idegenforgalmi vonzerőt és a mezőgazdaság termelőképességét is, és akkor még nem beszéltünk a felhőszakadások nyomán keletkező károk elhárításáról vagy a szélsőséges időjárási események elleni védekezésről.

A többnyire sötét színű útburkolatok, épületek és tetőszerkezetek, illetve a fák nyújtotta árnyék és a természetes párolgó felszínek hiánya miatt a zsúfolt városokban akár a külvárosi és vidéki környezethez képest 10-20 fokkal melegebb hőszigetek is létrejöhetnek Fotó: Bohemian Baltimore,Wikimedia Commons/CC BY

Mindezt megelégelve indított pert Baltimore városvezetése 2018-ban 26, az éghajlat megváltozásáért felelőssé tehető olaj- és gázipari vállalat ellen. Nem egyedi esetről van szó: több mint húsz hasonló jogvita alakult ki települések, megyék és államok, illetve a nagyobb olajtársaságok között Amerikában.

Baltimore ügyét májusban tárgyalta az amerikai Legfelsőbb Bíróság. Bár a bírák a cégek javára döntöttek, mégis hasznos lehet, hogy a procedúra során felszínre került, hogyan vélekednek a vállalatok a globális felmelegedésről. Emellett az eset arra is rávilágított, hogy a klímaváltozás nem csak partszakaszok mentén élő tömegek sorsát befolyásolja alapvetően.

Neked ajánljuk
Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában Milyen tanulságokat rejt Erdély középkori környezettörténete? Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam