2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Skóciában épül Európa első, nagy léptékben dolgozó szénmegkötő üzeme

A brit Storegga és a kanadai Carbon Engineering közös projektje keretében készülő létesítmény az elképzeléseik szerint 2026-ban nyithatja meg kapuit.

Az üzemben évente fél- és egymillió tonna közti szén-dioxidot tudnak majd kivonni a légkörből, vagyis ez lesz az első ilyen, nagy léptékben dolgozó európai gyár.

A munkálatok jelenleg a pontos helyszín kiválasztásánál tartanak, ahol a költségek és a gazdasági hatékonyság figyelembevételével optimálisan működhet majd az üzem. Erről 2022 első negyedévéig kell dönteniük, a rá következő negyedévben pedig elkészülnek a végleges, a kiválasztott helyszínre specializált mérnöki tervek.

Fotó: carbonengineering.com

A cégek választása azért esett Skóciára, mert ott jelentős mennyiségű megújuló energia áll rendelkezésre, amely működtetheti majd a létesítményt, emellett jól kiépített infrastruktúrája van, és az északi-tengeri szénhidrogén-lelőhelyek miatt a szakképzett munkaerő miatt sem kell aggódni.

Emellett Skóciában a légkörből kivont szén-dioxid biztonságos, hosszú távú tárolására is rendelkezésre állnak lehetőségek.

A DAC, vagyis a közvetlen légköri kivonás technológiai eljárás lényege, hogy a hőerőművek hűtőtornyaihoz hasonló építménybe ipari méretű szivattyúkkal beszívják a levegőt, majd egy ott keringetett kálium-hidroxid oldat segítségével megkötik. Ez a vegyület közvetlenül képes megkötni a szén-dioxid molekulákat, és karbonátos sóként tárolni az oldatban.

Ez később számos kémiai reakció és hő segítségével tovább finomítható, majd gázként besűríthető és tárolásra kész formára szabható. Ezzel a módszerrel tonnánként mintegy száz dolláros áron kivonható a szén-dioxid a légkörből.

Neked ajánljuk
Két év alatt országosan 36 ezer sorfát ültettek el a Településfásítási programban Felgyorsítja klímastratégiájának végrehajtását az Allianz-csoport Megszabadulunk az ellentmondásos pálmaolajtól, de ez az élelmiszerek további drágulását is magával hozza Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam