2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímasemlegesség önmagában kevés: 2030-ra „természetpozitívnak” kellene lennünk

Míg a párizsi klímaegyezménynek köszönhetően az éghajlattal kapcsolatos közös erőfeszítéseinket sikerült frappáns és ellenőrizhető célok alá rendezni, addig az emberiség boldogulását is veszélyeztető természetrombolás jóindulatú, de nehezen megragadható törekvések mantrázása mellett, zavartalanul folytatódik.

A legutóbbi Dasgupta-jelentés tanúsága szerint az emberiség változatlanul súlyosan kizsigereli a természetet, erőforrásait és szolgáltatásait messze a megújuló képességüket meghaladóan el- és felhasználva, ezzel az eljövendő generációk boldogulását és egészségét sodorva veszélybe – hívta fel a figyelmet a BirdLife International környezetvédelmi szervezet.

Eközben a világ össztermelésének több mint fele erősen vagy részben függ a természettől, a biológiai sokféleség csökkenése pedig a gazdaságot fenyegető öt legfontosabb tényező között van.

Míg a klímával kapcsolatban a 1,5 illetve 2 Celsius-fokos maximális hőmérsékletnövekedés meghatározásával sikerült egy jelszóként is jól használható,  ellenőrizhető célt kijelölnie, az emberiség a természettel kapcsolatban még adós a kézzelfogható cselekvést lehetővé tevő, erős üzenetet tartalmazó célok megfogalmazásával.

Legyünk pozitívak

Pedig a klímával kapcsolatos erőfeszítéseink is hiábavalók lesznek, ha nem sikerült a szén elnyelésében meghatározó szerepet játszó élőhelyeket megóvnunk és helyreállítanunk – a klímasemlegesség és a természetpozitív szemlélet csak együtt valósulhat meg – szögezte le a  a BirdLife International.

Az ENSZ tavaly megrendezett biodiverzitás-csúcstalálkozója kapcsán környezetvédelmi szervezetek és vállalatok széles körű csoportja sürgette a természet megóvásával kapcsolatos, kézzelfogható cél megfogalmazását.

Legyünk természetpozitívak 2030-ra, és éljünk harmóniában a természettel 2050-re – szólt az egy mondatban megfogalmazható javaslatuk.

A cél kijelölését sürgető riportban a szervezetek rámutattak egy természetközpontú szemlélet elsajátításának szükségességére is, amely elősegítené, hogy a jövőben lezajló bármilyen fejlesztést és beruházást a természet megóvását szem előtt tartva tervezzenek meg és kivitelezzenek.

Ugyanakkor legalább ennyire fontos lenne, hogy – a klímavédelemhez hasonlóan – a természet helyreállítása és megóvása érdekében végzett tevékenységek mérésének és ellenőrzésének módszereit is kidolgozzák.

A BirdLife International bízik abban, hogy az októberben, a Biológiai Sokféleség Egyezmény 15. találkozóján részt vevő vezetők már ebben a szellemben ülnek asztalhoz, és teremtik meg a valós cselekvés feltételeit.

Neked ajánljuk
Textilszűrők segíthetnek kivonni a légkörből a felesleges szén-dioxidot A klímavédelem jó üzlet is lehet A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: birdlife.hu
Vissza
Hírfolyam