2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás áll az Észak-Amerikát sújtó hőhullám hátterében

„Gyakorlatilag lehetetlen” lett volna egy ilyen, rekordhőmérsékletekkel és számos halálos áldozattal járó hőhullám kialakulása az Egyesült Államokban és Kanadában a klímaváltozás hatásai nélkül – állapította meg egy nemzetközi tudóscsoport elemzése.

A klímatudósokból álló csapat arra az eredményre jutott, hogy a múlt héten Észak-Amerika egyes részeire lesújtó hőhullámot rendkívül nagy valószínűséggel a globális felmelegedés okozta.

A tudósok arra is figyelmeztettek, hogy a klímarendszer átléphetett egy határt, és már egy kis felmelegedés is felgyorsítja az extrém hőmérsékletek kialakulását, ami további, halálos áldozatokat is követelő hőhullámokkal fenyeget.

A tudósok szerint a most tapasztalt rendkívül szélsőséges hőmérséklet messze kívül esett a történelmileg megfigyelt hőmérsékleti tartományon. A statisztikai elemzés szerint a most tapasztalt meleg 1000 évente egyszer fordulhat elő – vagyis az iparosodás előtti időszakhoz képest az emberi tevékenység miatt 1,2 Celsius-fokkal megnőtt globális hőmérséklet körülményei között is ritka jelenség.

A hőség és az aszály nyomában járó erdőtűz elő menekül egy őzsuta Kaliforniában Fotó: MTI/AP/Noah Berger

Sosem látott hőség

A World Weather Attribution elnevezésű kezdeményezés tudósai éghajlati modellek segítségével hasonlították össze, hogy mit okozott a jelenlegi felmelegedés, és mi lett volna a klímaváltozás hatásai nélkül. Két magyarázatot találtak arra, hogy mi tette valószínűbbé a most tapasztalt szélsőséges hőséget.

Az egyik magyarázat szerint a jelenség egy „statisztikai balszerencse”, a korábbi aszály és a szokatlan légköri körülmények a klímaváltozással együtt vezettek a kiugró hőmérsékletek kialakulásához, és még mindig nagyon ritka eseménynek számít.

A másik magyarázat szerint azonban a globális klímarendszer átlépte azt a határt, amikor már a legkisebb globális felmelegedés is a hőmérséklet gyors emelkedéséhez vezet, és ez alapján a korábbi klímamodellek előrejelzéseivel szemben gyakrabban várhatók olyan hőhullámok, mint a mostani.

A kutatócsoport egyik vezetője, Friederike Otto, az Oxfordi Egyetem Környezeti Változások Intézetének tudósa példátlannak nevezte a most tapasztalt rekordhőmérsékleteket, és aggasztónak tartotta, hogy 4-5 Celsius-fokkal nőttek a rekordok. Már csak azért is, mert szerinte „nem zárhatjuk ki, hogy most olyan szélsőséges hőséget tapasztalunk, amilyenre egyébként csak a globális felmelegedés magasabb szintje esetén számíthattunk volna”.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam