2021. augusztus 6., Berta, Bettina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas mennyiségű szén-dioxidot pumpált a légkörbe a felgyorsult erdőirtás

A Leedsi Egyetem kutatói szerint az egyre nagyobb mértékű erdőirtás miatt példátlanul nőtt a szénkibocsátás Délkelet-Ázsiában.

A térségben 2001 és 2019 között minden évben mintegy 3,22 millió hektárnyi erdőt vágtak ki a mezőgazdasági termelés fokozására, ami miatt évente több mint 400 millió köbtonna szén került a légkörbe. Az erdőirtás egyre inkább a magasabban fekvő, meredekebb hegyoldalú térségekbe helyeződik át – írták a kutatók a Nature Sustainability folyóiratban megjelent tanulmányukban.

„A síkságokon elterülő trópusi erdőket már kivágták a mezőgazdaság számára Délkelet-Ázsiában. A múltban a hegyvidéki erdőket megkímélték, mivel a meredek lejtők és a nagy tengerszint fölötti magasság miatt az erdőirtás bonyolult művelet volt” – mondta Dominick Spacklen professzor, a tanulmány társszerzője.

A tanulmány bebizonyította, hogy az erdőirtás áthelyeződött a hegyvidéki térségekbe, és az utóbbi tíz évben felgyorsult.

„Ezekben a hegyvidéki erdőkben páratlanul gazdag a biodiverzitás, és létfontosságúak a széntárolásban, ezért aggasztó, hogy az erőirtás határai egyre magasabbra tolódnak. Elvesztésük nagy csapás a természetre, és felgyorsítja a klímaváltozást” – magyarázta Spacklen.

A globális szempontból is meghatározó jelentőségű indonéz esőerdők folyamatos nyomás alatt állnak Forrás: CNA Insider/youtube.com

Délkelet-Ázsiában van a világ trópusi hegyvidéki erdőinek mintegy fele. A térségben évente kivágott 3,22 millió hektárnyi erdő mintegy 31 százalékát a hegyekben irtották ki – derült ki műholdas adatok elemzéséből.

A kutatók kimutatták, hogy miközben a 2000-es években a szénveszteség nagy része a síkságokon végzett erdőirtás következménye volt, például Indonéziában, a 2010-es években a hegyvidéki térségekben nőtt jelentősen a szénveszteség, különösen Mianmarban és Laoszban.

Neked ajánljuk
Az emberiség által kibocsátott üvegházhatású gázok több mint fele 25 megapoliszból származik A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk A házak megfelelő szigetelésével egymillió tonnával kevesebb szén-dioxidot juttatnánk a légkörbe Masszív olvadás Grönlandon Az élelmiszerek ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében fogott össze a WWF és a Tesco
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam