2021. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában

A rendszeres mérések kezdete óta sose volt ilyen meleg a június Észak-Amerikában az Európai Unió Copernicus földmegfigyelési programjának adatai alapján. Európa a második, a világ a valaha volt negyedik legmelegebb júniusát élte idén.

A Copernicus-program műholdak, repülőgépek és meteorológiai állomások több milliárd mérésének számítógépes elemzései alapján állapítja meg a világ hőmérsékleti értékeit – írta a BBC hírportálja.

„Lassan hozzászokunk, hogy mostanában minden évben vannak olyan helyek a világon, ahol rekordmeleget mérnek. A meteorológust nem az döbbenti meg, hogy több a hőhullám, hanem az, hogy a hőmérsékleti rekordok ilyen nagy különbségekkel dőlnek meg” – mondta Peter Scott, az Egyesült Királyság meteorológiai szolgálatának professzora.

Kanadában és az Egyesült Államok számos északnyugati városában akár öt Celsius-fokkal is meghaladták az idei értékek a korábbi csúcsokat.

A tavalyi szibériai hőhullám idején egyes rekordértékek több mint öt fokkal nőttek január és június között. A brit meteorológiai szolgálat tanulmánya azt állapította meg, hogy az orosz régióban tapasztalt hőmérsékleteket szinte lehetetlen lett volna elérni ember okozta klímaváltozás nélkül. A kutatás előrevetíti, milyen eredmények várhatók az észak-amerikai hőhullámot vizsgáló tanulmányoktól.

Bozóttűz a kaliforniai Weed környékén, ahol több tűz is keletkezett a hőség és a villámcsapások következtében
Fotó: MTI/AP/Noah Berger

Az első kalkulációk arra utalnak, a Kanadában tapasztalt hőmérsékleti értékek valószínűsége nagyon csekély lenne klímaváltozás nélkül.

„Ez azt jelzi, hogy az átlaghőmérséklet változásai nemcsak a szélsőséges, hanem a rendkívül extrém hőmérsékletek gyors eszkalációjához vezetnek”

– hangsúlyozta a professzor. Friderika Otto, az Oxfordi Egyetem környezetváltozási intézetének kutatója szerint a világ nem veszi elég komolyan a hőhullámok gyakoribbá válását, egyszerűen azért, mert kevésbé látványosak, mint a viharok és az áradások.

„Ritka, hogy az emberek holtan esnek össze az utcán, inkább csöndesen haláloznak el rosszul szigetelt, hűtetlen otthonaikban” – fűzte hozzá Otto, aki a hőhullámot csendes gyilkosnak nevezte. Ezért a kutató szerint a szén-dioxid-kibocsátás mérséklése mellett a már elkerülhetetlenül bekövetkező hőség elviselését szolgáló intézkedésekre is költeni kell.

Neked ajánljuk
Az ausztrál hírszerzők már negyven éve figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire Európa a fenntarthatóság éllovasa Fecskesirályt láttak a szegedi Fehér-tavon Süli János: atomenergia nélkül nincs klímavédelem 60 új elektromos busz érkezik jövőre 6 megyeszékhelyre a Zöld Busz Programban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam