2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emberiség által kibocsátott üvegházhatású gázok több mint fele 25 megapoliszból származik

Egy friss elemzés szerint a kínai, indiai, amerikai és európai uniós városok járulnak hozzá a legnagyobb mértékben a globális kibocsátáshoz.

A Frontiers in Sustainable Cities című folyóiratban publikált tanulmány készítői 53 ország 167 városának emissziós adatait összevetve megállapították, hogy 23 kínai város, köztük Sanghaj, Peking és Hantan, valamint Moszkva és Tokió a felelős az összkibocsátás 52 százalékáért.

A fejenkénti kibocsátás tekintetében az európai, amerikai és ausztrál városok jelentősen túlszárnyalják a fejlődő országok városainak többségét.

Kínában ugyanakkor, amelyet a tanulmány a fejlődő országok közé sorolt, a fejenkénti kibocsátásra vonatkozó mutatók számos városban megegyeznek a fejlett országok adataival.

Védőmaszkos férfi tolja a kerékpárját a szennyezett levegőjű Pekingben – a klímaváltozás következtében egyre gyakrabban előforduló – homokvihar idején. A rossz minőségű levegő a városlakók egészségét is veszélyezteti
Fotó: MTI/EPA/Vu Hong

A kantoni Szun Jat-szen Egyetem kutatói szerint az eredmények rávilágítanak arra, hogy a városok milyen kulcsszerepet játszanak a kibocsátás csökkentésében. A tanulmány készítői ugyanakkor megjegyezték, hogy a rendelkezésre álló adatok egy része töredékes. A városok kibocsátással kapcsolatos jelentéseinek hiányosságai megnehezítik az összehasonlítást.

Neked ajánljuk
Hány fa tudja ellensúlyozni egy város kibocsátását? A gyárkémények füstje problémák helyett bevétel forrása is lehetne A fosszilis ipar gigantikus projektjei alááshatják a klímacélok megvalósítását Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam